Η ανησυχία για την Ευρωζώνη πιέζει το ευρώ

Η ανησυχία για την Ευρωζώνη πιέζει το ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς φαίνεται πως προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε πτώση των τιμών των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου των ΗΠΑ να διαπραγματεύεται την Παρασκευή κοντά στο υψηλό 3 εβδομάδων 2,76% που σημειώθηκε νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ακολούθησε ανάλογη πορεία και ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα 0,28% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές Νοεμβρίου (+6 μονάδες βάσης).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με 230 ψήφους, διαφορά που συνιστά τη μεγαλύτερη καταψήφιση από το 1920 (432 ψήφοι κατά έναντι 202 ψήφων υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης), αντανακλώντας μια μεγάλη ήττα για τη βρετανική κυβέρνηση. Η κ. Μέι επανέλαβε την πρόθεσή της να προβεί σε συζητήσεις με όλα τα κόμματα ώστε να παρουσιάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (πιθανό τη Δευτέρα) μια αναθεωρημένη συμφωνία. Με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας αναθεωρημένης συμφωνίας και την αποφυγή ενός σκληρού Brexit, η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ με την ισοτιμία ευρώ/στερλίνα να υποχωρεί σε χαμηλά μήνα 0,8764 την Πέμπτη προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 0,8800 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Το κοινό νόμισμα βρέθηκε υπό πίεση και έναντι του δολαρίου λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη έδειξαν πτώση κατά 1,7% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, ενώ ο ρυθμός μεταβολής για τον μήνα Οκτώβριο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις αρχές της εβδομάδας ότι τα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι ασθενέστερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν κυρίως εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων συντέλεσαν στην αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων 1,1370 την Πέμπτη, προτού αυξηθεί ελαφρώς στην περιοχή του 1,1395 την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου, μετά άνοδο σε υψηλό τριών μηνών 1,1570 την προηγούμενη εβδομάδα.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή