Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,6% το 2018, δηλαδή σε επίπεδα πρωτοφανή για την τελευταία τριακονταετία, αναστάτωσε τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπήρξε κάμψη των δεικτών, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 εμφάνισε απώλειες της τάξεως του 1,3%, τη στιγμή που την Παρασκευή είχε φθάσει σε ρεκόρ έξι εβδομάδων – τελικά στο κλείσιμο τις είχε περιορίσει στο -0,19%. Η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά ήταν συντετμημένη λόγω της αργίας εις μνήμην του δολοφονηθέντος πολιτικού ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το κλίμα και εκεί επηρεάστηκε από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, η οποία αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η δική της επιβράδυνση –σε σύσχετισμό με τον αναπτυξιακό της ρυθμό του παρελθόντος– αναθερμαίνει τους φόβους για τη διεθνή οικονομία. Επίσης, επηρεάζει δυσμενώς την κερδοφορία ομίλων διεθνούς βεληνεκούς, όπως η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Αpple. Οι δε ειδήσεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί δραστικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στα χαμηλότερα τριετίας απλώς ενίσχυσε περισσότερο την απαισιοδοξία των επενδυτών.

Οι τελευταίοι βρίσκονται σχεδόν παγιδευμένοι ανάμεσα στη δυναμική αρχή της χρονιάς και στις ολοένα επιδεινούμενες προοπτικές για την οικονομία διεθνώς. Χθες πάντως οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν άνοδο, με τους επενδυτές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα ευνοϊκά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου στην Κίνα. Στην Ευρώπη, τώρα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,17%, o DAX στη Φρανκφούρτη με -0,62%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,35% και με -0,17% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αυτήν την περίοδο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των ευρωπαϊκών ομίλων και οι αναλυτές προβλέπουν ότι κατά μέσον όρο θα αυξηθούν 5% σε ετήσια βάση.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,1%, στο 1,1369 δολ., σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε μία εβδομάδα. Η στερλίνα, λόγω δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το Brexit, ενδυναμώθηκε προς το δολάριο στο 1,29 δολάριο. Τέλος, κάμψη λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας είχε το πετρέλαιο, με το Brent να χάνει 0,2%, στα 62,57 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή