Πρόστιμο 50 εκατ. επέβαλαν οι γαλλικές αρχές στην Google

Πρόστιμο 50 εκατ. επέβαλαν οι γαλλικές αρχές στην Google

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν χθες στην Google οι γαλλικές αρχές για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας δεδομένων. Το πρόστιμο αυτό αποτελεί το πρώτο που επιβάλλεται σε αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό με βάση τον γενικό κανονισμό προσωπικών δεδομένων GDPR που θεσπίστηκε τον Μάιο του περασμένου έτους στην Ε.Ε. Η γαλλική υπηρεσία προστασίας δεδομένων CNIL έκρινε πως η Google δεν γνωστοποιεί πλήρως στους χρήστες τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει τις προσωπικές τους πληροφορίες, αλλά και πώς τις χρησιμοποιεί. Πέραν τούτου, η Google απαιτούσε συναίνεση των χρηστών για την επίδειξη προσωποποιημένων διαφημίσεων με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που υπεδείκνυε ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Παρότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ορισμένη προεπιλογή από την Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών για να εμφανίζει στην οθόνη τους διαφημίσεις προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις τους και στο ιστορικό αναζήτησής τους.

Η γαλλική CNIL εκτίμησε επίσης πως η συναίνεση στους όρους και προϋποθέσεις που απαιτούσε η Google έδινε στους χρήστες τις εξής δύο επιλογές: είτε να συμφωνήσουν σε όλα είτε να μη χρησιμοποιούν καθόλου τις υπηρεσίες της Google. «Οι παραβάσεις που παρατηρήθηκαν στερούν από τους χρήστες τις απαραίτητες εγγυήσεις, αφήνοντας εκτεθειμένα σημαντικά κομμάτια της προσωπικής τους ζωής, δεδομένου ότι η Google συλλέγει τεράστιο όγκο στοιχείων και παρέχει πληθώρα υπηρεσιών σε απεριόριστους συνδυασμούς», σύμφωνα με την αξιολόγηση της CNIL. Η Google σε δηλώσεις που ακολούθησαν ανέφερε πως εξετάζει τα επόμενά της βήματα και αναζητεί τρόπους για να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή