Σε χαμηλό 10ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις διεθνώς

Σε χαμηλό 10ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις διεθνώς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 υποχώρησαν πέρυσι οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στα 1,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Πρόκειται για συρρίκνωση της τάξεως του 19% από το 2017, που αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στα φορολογικά κίνητρα που προσέφερε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές πολυεθνικές. Θεαματική ήταν, παράλληλα, η πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη πέρυσι, υπερβαίνοντας το 70% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε πτώση 18% των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2018, αν και παραμένουν ο κορυφαίος προορισμός για όσες εταιρείες αναζητούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό. Στη 2η θέση βρίσκεται η Κίνα με κεφάλαια από το εξωτερικό της τάξεως των 142 δισ. δολαρίων και 3η είναι η Βρετανία με άνοδο 20%, στα 122 δισ. δολάρια. Στην κατηγορία των άμεσων ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, νέες επενδύσεις στο εξωτερικό και ενδοεταιρικά δάνεια. Η απόφαση των αμερικανικών πολυεθνικών να απομακρύνουν συσσωρευμένα κέρδη από φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, όπως είναι η Ιρλανδία και η Ελβετία, οδήγησαν πέρυσι σε μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στην Ευρώπη κατά 73%, στα 100 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1990. Πάνω από 300 δισ. δολάρια υπολογίζεται πως έχουν επαναπατριστεί στις ΗΠΑ από ισχυρούς εγχώριους ομίλους, όπως η Cisco Systems, λόγω της φορολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο η επιστροφή αυτών των συσσωρευμένων κερδών δεν οδήγησε σε αισθητή ενίσχυση των επενδύσεων εντός αμερικανικών συνόρων, όπως ήλπιζε ο Λευκός Οίκος. Διοχετεύθηκαν κυρίως στην επαναγορά μετοχών και στην αύξηση των μερισμάτων.

Τα φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων που προσέφερε ο Λευκός Οίκος ενθάρρυναν την επαναγορά μετοχών από τις αμερικανικές εταιρείες, φθάνοντας στο ρεκόρ των 436,6 δισ. δολαρίων. Μόνον η Apple προχώρησε στην επαναγορά μετοχών 100 δισ. δολαρίων.

Υπάρχουν προσδοκίες για ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά είναι χαμηλές, δεδομένου του ευμετάβλητου κλίματος λόγω του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της Κίνας και του κλίματος νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή