ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες

ptosi-se-eyropi-asia-kai-inomenes-politeies-2295577

Η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία οδήγησε χθες ξανά σε υποχώρηση τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, και εξώθησε τους επενδυτές να στραφούν στα ασφαλή καταφύγια. Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τις ασιατικές στην πτώση τους. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα από την επιβράδυνση της Κίνας στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών επέτειναν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας UBS. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η έκθεση του ΔΝΤ που υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ετσι ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,41% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,42%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κλείνοντας με απώλειες 1,03%. Επίσης, ο IBEX 35 της Μαδρίτης έκλεισε με υποχώρηση 0,18% και ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 100 με υποχώρηση 0,55%. Εν μέσω, άλλωστε, της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις εξελίξεις στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,99%. Είχε προηγηθεί νωρίτερα γενικευμένη πτώση των ασιατικών αγορών, με τη μεγαλύτερη πτώση να έχουν σημειώσει τα κινεζικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σεντζέν έκλεισε με απώλειες 1,2%. Παράλληλα ο Nikkei του Τόκιο έκλεισε με υποχώρηση 0,5% και οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και του Σίδνεϊ με υποχώρηση 0,8% και 0,5% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, εκινείτο πτωτικά, και αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,56% και ο S&P κατά 1,59%.

Στην αντίθετη πορεία το δολάριο, που κυμαινόταν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευτάιων τριών εβδομάδων, με το ευρώ να κυμαίνεται αργά το βράδυ στο 1,1368 δολάριο. Η στερλίνα, που επίσης υποχωρούσε έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν διέρρευσε η είδηση ότι οι αυξήσεις των μισθών των Βρετανών έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Ετσι αργά το βράδυ κινούνταν στο 1,2966 δολάριο. Η ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επηρέασε, άλλωστε, και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικότερα το πετρέλαιο, με το αργό ΗΠΑ να υποχωρεί το βράδυ στα 52,18 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,04 δολάρια το βαρέλι.