Προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών στην Τουρκία

Προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών στην Τουρκία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές τράπεζες έχουν εγκαινιάσει προγράμματα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, που βασίζονται στην αναδιάρθρωση των χρεών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην προσφορά χαμηλών επιτοκίων. Οι πρωτοβουλίες τους ανταποκρίνονται σε σχετικό αίτημα του Τούρκου προέδρου που, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, επιχειρεί να δώσει χέρι βοήθειας σε όσους Τούρκους έχουν πληγεί από την κρίση της τουρκικής οικονομίας και την πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ετσι, σχετικό πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες η τράπεζα Halkbank, η οποία το περασμένο έτος είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον, διότι είχε παραβιάσει το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Η Halkbank ανακοίνωσε ότι τα χρέη των πελατών της θα αναδιαρθρωθούν και εφεξής θα αποπληρώνονται με επιτόκιο 1,1%. «Καταβάλλουμε προσπάθειες για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην αγορά και να κρατήσουμε την οικονομία ισχυρή», τόνισε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Οσμάν Αρσλάν. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να «προσφέρει ανακούφιση στους πελάτες της».

Εχουν προηγηθεί, στις αρχές του μηνός, αντίστοιχα προγράμματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες Ziraat Bank και Vakif Bank. Η αναδιάρθρωση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν λάβει Τούρκοι πολίτες έπεται ανάλογων αναδιαρθρώσεων που έχουν ζητήσει και πολλές φορές έχουν λάβει πολλές τουρκικές επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί πολλές τουρκικές επιχειρήσεις είχαν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Από το περασμένο καλοκαίρι και τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας βρέθηκαν σε δεινή θέση, με συνέπεια να αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει προστασία από τους πιστωτές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή