Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για την προσωρινή αλλά μακρά διακοπή λειτουργίας του αμερικανικού δημόσιου τομέα, τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου επηρέασαν αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το κλίμα αυτό δεν αντισταθμίστηκε από τα ευνοϊκά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου για εταιρείες όπως οι ΙΒΜ, Procter & Gamble και United Technologies. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,06%, παρουσιάζοντας συχνές αυξομειώσεις στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διολίσθησε κατά 1,4%, στα 60,67 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν πως αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικό όχημα για να μπορεί η Ευρώπη να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς τη χρήση δολαρίων, παρακάμπτοντας έτσι τις αμερικανικές κυρώσεις. Το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 1,6% στα 52,19 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο εμφάνισε εξασθένηση έναντι «καλαθιού» νομισμάτων. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% προς το δολάριο στο 1,1393 δολάριο. Η στερλίνα συνέχισε την ανοδική πορεία της, για τρίτη ημέρα διαδοχικά, με κέρδη 0,9% προς το δολάριο, στο 1,3068 δολάριο.

«Οι διενέξεις στο διεθνές εμπόριο και η διακοπή λειτουργίας του δημοσίου στις ΗΠΑ, μαζί με τις συζητήσεις για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές», παρατηρεί ο Μινχ Τρανγκ, χρηματομεσίτης στη Silicon Valley Bank. Ο παγκόσμιος MSCI απώλεσε 0,21% της αξίας του. Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων στον Λευκό Οίκο προέβλεψε πως εάν εξακολουθήσει να μη λειτουργεί μερικώς το κράτος έως τον Μάρτιο, η ανάπτυξη μπορεί και να είναι μηδενική.

Στη Γηραιά Ηπειρο εταιρείες προειδοποίησαν για μείωση κερδών, ενώ όμιλοι λιανεμπορίου είχαν κέρδη μετά τις δηλώσεις των Carrefour και Ahold Delhaize για αναθεώρηση κερδών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,85%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,17%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,15%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,19%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με +1,01%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή