Η παράταση του shutdown στις ΗΠΑ απειλεί την ανάπτυξη

Η παράταση του shutdown στις ΗΠΑ απειλεί την ανάπτυξη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η μερική αναστολή στη λειτουργία του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο, μπορεί να μηδενιστεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της ομάδας οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ, όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου CNN. «Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινάμε με μια αναιμική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, μια παράταση του shutdown μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ χαμηλή ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Χάσετ, και μάλιστα «πολύ χαμηλή ή πολύ κοντά στο μηδέν». Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις πιθανότητες να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2020, δήλωσε πως θεωρεί «σχεδόν μηδενικές» τις πιθανότητες. Εκτιμά, αντιθέτως, ότι η αμερικανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 4% ή ακόμη και στο 5% το δεύτερο τρίμηνο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών με ερώτημα τις επιπτώσεις ενός παρατεταμένου shutdown.

Από τις απαντήσεις προκύπτει πως στην πλειονότητά τους οι αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και μια παράταση του shutdown μέχρι και τον Μάρτιο θα αφαιρέσει 0,8 εκατοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, δηλαδή πως η ανάπτυξη θα είναι 1,5%. Σε ό,τι αφορά τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, υπήρξε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις απαντήσεις, που κυμαίνονταν από συρρίκνωση 2% μέχρι ανάπτυξη 3,3%. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο Λευκός Οίκος διπλασίασε την πρόβλεψή του για το κόστος που θα έχει το shutdown στην οικονομία. Η επίσημη εκτίμηση τώρα είναι πως θα μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,13 εκατοστιαίες μονάδες για κάθε εβδομάδα που θα παρατείνεται το shutdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή