Ο φόβος σκληρού Brexit διώχνει μεγάλες τράπεζες από το Λονδίνο

Ο φόβος σκληρού Brexit διώχνει μεγάλες τράπεζες από το Λονδίνο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία σκοπεύουν να μεταφέρουν 750 δισ. ευρώ στη Φρανκφούρτη λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί για το Brexit. Μόνον η Deutsche Bank σχεδιάζει να αποσύρει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και η JPMorgan ακόμη 200 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία ή ακόμη και 12μηνο, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Εταιρείες, παράλληλα, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους της βρετανικής οικονομίας, από την ιαπωνική Sony μέχρι την εταιρεία κρουαζιερόπλοιων P&O Cruises, δρομολογούν άμεσα σχέδια για ένα σκληρό Brexit όσο ενισχύονται επικίνδυνα οι πιθανότητες για την άτακτη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Λιγότερο από δυόμισι μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, η υπομονή του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία εξαντλείται από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της χώρας μετά την έξοδό της από το κλαμπ των Βρυξελλών. Από αυτό το κλίμα αβεβαιότητας επωφελείται ιδιαίτερα η Φρανκφούρτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Bundesbank και η γερμανική αρχή εποπτείας των αγορών (BaFin) ζήτησαν από τις τράπεζες με παρουσία στο Σίτι του Λονδίνου να εξασφαλίσουν επαρκή κεφάλαια για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στη Βρετανία μετά το Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg. Μετά τη Φρανκφούρτη, σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται επίσης το Αμστερνταμ, προσελκύοντας επενδυτικές εταιρείες από το Σίτι του Λονδίνου.

Σχέδια για την άμεση προσαρμογή τους στη μετά Brexit εποχή εφαρμόζουν οι εταιρείες στη Βρετανία. Η P&O Cruises ανακοίνωσε πως όλα τα κρουαζιερόπλοια που διέρχονται από τη Μάγχη θα καταχωρισθούν στο νηολόγιο της Κύπρου ενόψει του Brexit που έχει δρομολογηθεί για τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., τα κρουαζιερόπλοια θα ταξιδεύουν με κυπριακή σημαία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων Bentley δήλωσε πως η εταιρεία συγκεντρώνει ανταλλακτικά για να μην υπάρξουν ελλείψεις, παρομοιάζοντας το Brexit με «φονιά» που απειλεί την κερδοφορία της. Προμήθειες συγκεντρώνει, επίσης, η Pets at Home, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια, και η Dixons Carphone, ένας από τους ισχυρότερους ομίλους ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη. Η Sony, ένας από τους ισχυρότερους ομίλους τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ιαπωνία, επιβεβαίωσε πως θα μετεγκαταστήσει τα κεντρικά γραφεία της Ευρώπης από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ. Η Κάρολαϊν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών της Βρετανίας (CBI), είπε πως οι ανακοινώσεις όλων αυτών των εταιρειών για την προώθηση των έκτακτων σχεδίων για ένα σκληρό Brexit θα πρέπει να πείσουν την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ένα σκληρό Brexit. Ακόμη και η Dyson, η οποία παράγει συσκευασίες οικιακής χρήσης, ανακοίνωσε τη μεταφορά έδρας στη Σιγκαπούρη, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις διότι ο ιδρυτής της σερ Τζέιμς Ντάισον ήταν υπέρμαχος του Brexit.

Απαισιοδοξία στη μεταποίηση

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016 υποχώρησαν οι προσδοκίες στον βρετανικό μεταποιητικό κλάδο εξαιτίας της ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί από τη διχογνωμία του πολιτικού κόσμου για τους όρους αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Ο δείκτης προσδοκιών στον μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας υποχώρησε το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο στο -23 από το -16 την αντίστοιχη περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο, καταδεικνύοντας τις βαριές επιπτώσεις που θα υποστεί η οικονομία εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Χάσμα επικοινωνίας φαίνεται να υπάρχει ακόμη και μεταξύ των μελών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι. Η ίδια η πρωθυπουργός δήλωσε προχθές σε επιχειρηματικά λόμπι ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σκληρό Brexit όσο μέλη του Κοινοβουλίου δεν δέχονται τη συμφωνία που έχει επιτύχει με την Ε.Ε., αντικρούοντας προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών. Ο Φίλιπ Χάμοντ, απευθυνόμενος σε 330 επιχειρηματικά στελέχη μέσω τηλεδιάσκεψης μία εβδομάδα πριν, άφησε να εννοηθεί πως ένα σκληρό Brexit δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή