Προχωράει η εξαγορά της Embraer από τη Boeing

Προχωράει η εξαγορά της Embraer από τη Boeing

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διοικητικό συμβούλιο της βραζιλιάνικης κατασκευάστριας αεροσκαφών Embraer υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο» για την εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της από την αμερικανική Boeing και συγκάλεσε συνέλευση των μετόχων της για την 26η Φεβρουαρίου προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή, αναφέρει έγγραφο της επιχείρησης που υπεβλήθη στη βραζιλιάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη συμφωνία, που προβλέπει ότι το 80% της Εμπραέρ θα περιέλθει στον έλεγχο της Μπόινγκ έναντι τιμήματος 4,2 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει πως ο αμερικανικός γίγαντας της αεροπορικής βιομηχανίας θα αποκτήσει το σύνολο του τομέα της βραζιλιάνικης εταιρείας που παράγει εμπορικά αεροσκάφη και θα ασκεί πλήρη διοικητικό έλεγχο.

Ο βραζιλιάνος νέος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του όταν ενέκρινε την εξαγορά αυτή, ότι η συμφωνία «προστατεύει» τα συμφέροντα της χώρας του. Κατά τον ακροδεξιό βραζιλιάνο πρόεδρο, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών δεσμεύθηκαν να «διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στη Βραζιλία στο σημερινό τους επίπεδο».

Η εξαγορά της Εμπραέρ από την Μπόινγκ εγγράφεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της παγκόσμιας αγοράς αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους/μεσαίων αποστάσεων. Ακολουθεί την αντίστοιχη συμφωνία της Airbus, μεγάλης ανταγωνίστριας της Μπόινγκ, για την εξαγορά του τμήματος της Bombardier το οποίο κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη. Η Μπομπαρντίερ είναι άμεση ανταγωνίστρια της Εμπραέρ.

Αφού πάρουν το πράσινο φως των μετόχων τους, οι δύο εταιρείες θα πρέπει κατόπιν να εξασφαλίσουν εγκρίσεις από τους φορείς εποπτείας του ανταγωνισμού σε διάφορα κράτη.

Η εξαγορά θα χρειαστεί εξάλλου να ξεπεράσει αρκετές νομικές προκλήσεις στη Βραζιλία. Εργαζόμενοι και πολιτικοί προσκείμενοι στην κεντροαριστερά και την αριστερά είχαν μπορέσει με προσφυγές τους στη δικαιοσύνη να εξασφαλίσουν αποφάσεις που εμπόδιζαν να προχωρήσει το σχέδιο, αλλά οι αποφάσεις αυτές κατόπιν ανατράπηκαν. Αρκετές προσφυγές πάντως εκκρεμοδικούν. Στη δικαιοσύνη έχουν καταφύγει και μειοψηφικοί μέτοχοι, οι αγωγές των οποίων επίσης εκκρεμοδικούν.

Η Εμπραέρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, πίσω από την Μπόινγκ και την Έρμπας, με τζίρο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16.000 εργαζόμενους. Ιδιωτικοποιήθηκε το 1994, αλλά η κυβέρνηση διατήρησε δικαίωμα βέτο (τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή») ως προς τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Η εταιρεία παράγει ευρεία γκάμα πολιτικών αεροσκαφών, στρατιωτικών αεροπλάνων — η συγκεκριμένη διεύθυνσή της εξαιρέθηκε από τη συμφωνία με τη Μπόινγκ — και πολυτελών ιδιωτικών τζετ που προτιμούν αρκετοί επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή