Οι δηλώσεις Ντράγκι στήριξαν τα χρηματιστήρια

Οι δηλώσεις Ντράγκι στήριξαν τα χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,25% σε μια συνεδρίαση όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αργότερα οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την άμεση επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Στην Ευρώπη, η ομόφωνη άποψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής στην Ευρωζώνη δημιούργησε προσδοκίες για τη μετάθεση της αύξησης των επιτοκίων το 2020 αντί για τα τέλη του 2019. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στα τρέχοντα επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησαν το ευρώ στο χαμηλό του 1,1292 δολαρίου με πτώση της τάξεως του 0,75%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,53% και ο Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,65%. Ανοδο 0,23% παρουσίασε ο ιταλικός FTSE Mib. Στο Λονδίνο, όμως, ο δείκτης FTSE-100 έχασε το 0,35% της αξίας του.

Aν και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στη Wall Street με θετικό πρόσημο, εν συνεχεία σημείωναν απώλειες λόγω των δηλώσεων του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC πως δεν θα βρεθεί σύντομα λύση στις εμπορικές διαφορές των ΗΠΑ με την Κίνα. Αρχές Μαρτίου έχει οριστεί η προθεσμία για τη χάραξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Οσο λοιπόν εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία, τόσο αναμένεται να βαραίνει το κλίμα στις αγορές αλλά και στην οικονομία. «Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα σημαίνει πως η επόμενη θα ξεκινά σε αρνητική βάση», σχολίασε χθες ο Τόνι Ροθ, επικεφαλής επενδύσεων στη Wilmington Trust των ΗΠΑ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη παρουσίασε άνοδο 0,95%, φθάνοντας τα 53,42 δολάρια το βαρέλι, παρά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πως τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν σε ιστορικό υψηλό την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιανουαρίου. Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού ενισχύθηκαν την ίδια εβδομάδα κατά 8 εκατ. βαρέλια έναντι προβλέψεων της αγοράς για πτώση κατά 42.000 βαρέλια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχυόταν οριακά (0,02%) στα 61,51 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή