Διχασμένοι για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία οι CEO στο Νταβός

Διχασμένοι για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία οι CEO στο Νταβός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένοι σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται οι ηγέτες των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αλλά και οικονομολόγοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, συμφωνούν πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, εκτιμά πως οι γεωπολιτικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση. Το εμπόριο, το Brexit, η επόμενη κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, το κυβερνητικό shutdown, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που απειλούν την οικονομία και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση εάν οι κυβερνήσεις δεν τα χειριστούν σωστά. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο τον Ρέι Ντάλιο του Bridgewater Associates. O ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2020, που θα επιβαρύνει επιπλέον Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία. Φόβους για ύφεση το 2019 εξέφρασε ο κάτοχος Νομπέλ Οικονομικών Ρόμπερτ Σίλερ, βασίζοντας την εκτίμησή του στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο χρηματιστήριο, το οποίο αναμένει πως θα υποχωρήσει.

Αντιθέτως, καμία ύφεση κατά τους επόμενους μήνες δεν προβλέπει ο Στιβ Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου. Ο ίδιος θεωρεί πως παρά την ελαφρά πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Οσον αφορά την αμερικανική οικονομία, εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν φέτος στα 2,75% από 2,5%. Απόλυτος ως προς τη μη ύπαρξη ύφεσης είναι ο Ραλφ Χάμερς, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου ING. «Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία» που να υποδεικνύουν επικείμενη ύφεση. Θεωρεί πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναμενόμενη, δεδομένων των πολιτικών γεγονότων που εξελίσσονται παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν τους επενδυτές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγήσουν σε ύφεση. Τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, δήλωσε στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο θα μπορούσε να ενισχύσει την επιβράδυνση στην Κίνα. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, εάν υπάρξει ταχεία επιβράδυνση, θα επιβαρυνθεί ανάλογα η παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ αναθεώρησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,5% από 3,7% για το 2019 και στο 3,6% από 3,7% για το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή