Πυρά Ευρωπαίων για τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης

Πυρά Ευρωπαίων για τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησης συνασπισμού Ντι Μάιο – Σαλβίνι εξαπέλυσαν χθες από το βήμα του Νταβός Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Χωρίς να κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση της Ρώμης στην αναμέτρησή της με τις Βρυξέλλες, αλλά και για τις πρόσφατες φραστικές επιθέσεις των δύο αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης κατά Γαλλίας και Γερμανίας, ξιφούλκησαν στο Νταβός εναντίον της Ρώμης ο επίτροπος Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αλλά και η διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ στο τιμόνι του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Το να αλλάξει κανείς την Ευρώπη είναι άλλο πράγμα και άλλο να την καταστρέψει», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί για να καταλήξει εμφατικά «αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και στον λαϊκισμό, τον ευρωπαϊσμό και τον εθνικισμό». Τα σχόλια του επιτρόπου ήταν εμφανής αναφορά στην επίμονη άρνηση της Ρώμης να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019 και στο γεγονός ότι οι Βρυξέλλες υποχώρησαν τελικά στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπει η Ρώμη για φέτος. Εξίσου επικριτικός ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός για το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές η ιταλική κυβέρνηση κατόρθωσε να διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτο τον προϋπολογισμό της. Ο κ. Ρούτε υποστήριξε συγκεκριμένα ότι πολλοί τον ρωτούν «αν η Ιταλία και στο παρελθόν η Γαλλία μπορούν να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες, γιατί να συμμορφωνόμαστε εμείς;». Ερωτώμενη, άλλωστε, από το Bloomberg αν εκτιμά πως η Ιταλία μπορεί να «σπάσει» την Ευρωζώνη, η διάδοχος της κ. Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τόνισε πως η «Ιταλία θα είναι πολύ σκληρό καρύδι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ρώμη στοιχειοθετεί διπλή πρόκληση για την Ε.Ε. καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε «λαϊκιστές τόσο από τη δεξιά πλευρά όσο και από την αντίθετη πλευρά του πολιτικού φάσματος». Από την πλευρά του, πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χρησιμοποίησε το βήμα του Νταβός για να αντικρούσει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις πως η γειτονική χώρα οδεύει προς ύφεση. Προέβλεψε πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα φτάσει στο 1,5% φέτος και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως θα χρειαστεί οποιαδήποτε τροποποίηση του προϋπολογισμού για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ρώμης.

Σημειωτέον ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης. Εκτιμούν πως η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% φέτος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, άλλωστε, στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και σε πρόγραμμα που έχει εκπονήσει με σκοπό να δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή