Αγεφύρωτες παραμένουν ακόμα οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

Αγεφύρωτες παραμένουν ακόμα οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλά πολλά χιλιόμετρα» φαίνεται πως χωρίζουν ακόμη τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τις συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, που σε συνέντευξή του χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον «θα ήθελε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές».

Ο κ. Ρος φάνηκε να διαψεύδει χθες όσες ελπίδες είχε εμπνεύσει η τρίμηνη εκεχειρία που συμφώνησαν τον Δεκέμβριο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία. Τόνισε πως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το ότι δεν διαφαίνεται ακόμη προοπτική διευθέτησης των διαφορών, καθώς υπάρχουν «πάρα πολλά ζητήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα ανοικτά μέτωπα

Παραθέτοντας τα πλέον ακανθώδη θέματα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, ο κ. Ρος υπενθύμισε το «ανυπόφορα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα» των ΗΠΑ από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας, έφτασε στο δυσθεώρητο ύψος των 323,3 δισ. δολαρίων το 2018 καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Οπως, πάντως, τόνισε ο κ. Ρος, το θέμα που απασχολεί πολύ περισσότερο την Ουάσιγκτον αφορά το μέλλον και δεν είναι άλλο από το σχέδιο της Κίνας «Made in China 2025»: το πρόγραμμα που έχει σαφώς στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε τεχνολογική υπερδύναμη. Το επίμαχο πρόγραμμα αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που ανταγωνίζονται για την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία και στην οικονομία. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Πεκίνο να «παγώσει» ορισμένα από τα σχέδια του επίμαχου προγράμματος. Η Κίνα φαίνεται όμως ανένδοτη σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της στον τομέα της τεχνολογίας. Προς το παρόν προσφέρεται μόνον να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πηγές του Πεκίνου που μίλησαν στο Bloomberg, η κινεζική ηγεσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον ένα τρισ. δολάρια σε χρονοδιάγραμμα έξι ετών.

Κινεζικά εμπόδια

Εξίσου μεγάλες και δυσεπίλυτες παραμένουν, άλλωστε, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Οπως τόνισε ο Γουίλμπουρ Ρος, «όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αγορά της, να κινούνται σε ένα πεδίο επί ίσοις όροις και να γίνονται σεβαστά τα πνευματικά τους δικαιώματα». Το ζήτημα απασχολεί την Ουάσιγκτον πολύ πριν από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται μονίμως για τη μεροληπτική στάση του Πεκίνου υπέρ των εγχώριων ανταγωνιστών τους και για τα εμπόδια κάθε είδους που αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, βρίσκεται σαφώς στο επίκεντρο του ανταγωνισμού των δύο χωρών. Αιτία, η πάγια πολιτική της Κίνας να υποκλέπτει τεχνογνωσία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά της καθώς τις υποχρεώνει να σχηματίζουν κοινοπραξίες με εγχώριες.

Ερωτώμενος κατά πόσον η Ουάσιγκτον σκοπεύει να παρατείνει το χρονικό διάστημα της εκεχειρίας πέραν της 1ης Μαρτίου, ο κ. Ρος δήλωσε αδυναμία να προδικάσει κάτι τέτοιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα μισά κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία όσο διαρκεί η εκεχειρία 90 ημερών που λήγει τον Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα, πάντως, οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να αναστείλουν κάθε δασμό μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή