Προς επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Προς επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κόσμος οδεύει σε παγκόσμια επιβράδυνση και μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας θα πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters που συμμετείχαν εκατοντάδες οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας μεγάλη και δραματική αλλαγή του κλίματος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Προ 12μήνου επικρατούσε αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτοτε, όμως, η Ουάσιγκτον έχει εκτοξεύσει απειλές για την επιβολή δασμών στην Κίνα, η οποία κινείται με τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και μια 28ετία. Εκτός της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος από τον λαϊκισμό που έχει καλλιεργηθεί στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, επιβαρυντικός παράγοντας στη ροή κεφαλαίων ήταν η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Πάνω από 500 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη σε 33 από 46 χώρες. Χαμηλές είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, που παραμένει σε γενικές γραμμές υποτονικός τα χρόνια που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε μια ανακωχή με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον Δεκέμβριο, με στόχο να επιλύσουν τις μεταξύ τους εμπορικές διαφορές, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών παραμένει τεταμένο. Αν και έχει ανασταλεί η επιβολή πρόσθετων δασμών, τίποτα δεν έχει ειπωθεί για την κατάργηση αυτών που αποφασίστηκαν ήδη από την κυβέρνηση Τραμπ, σχολίασε η Τζάνετ Χέντρι οικονομολόγος της HSBC. «Μη μου πείτε πως πείθεται κανείς από ανοησίες ότι είναι άμεση μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας», επισήμανε ο Τζαν Λάμπρετς επικεφαλής χρηματοοικονομικών αγορών του ολλανδικού ομίλου Rabobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή