Οι αγορές δεν αναμένουν εκπλήξεις από την ΕΚΤ

Οι αγορές δεν αναμένουν εκπλήξεις από την ΕΚΤ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την προσπάθεια της ΕΚΤ να πείσει τους επενδυτές ότι θα προχωρήσει, έστω και σταδιακά και με πολύ αργό ρυθμό, στην εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής, οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει να εφαρμόζει χαλαρή νομισματική πολιτική για το επόμενο διάστημα.

Αιτία είναι τα συνεχόμενα αρνητικά στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, παράλληλα με την επιβράδυνση της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, που προέβλεψε προ δεκαημέρου το ΔΝΤ. Οι επενδυτές έχουν ήδη μεταθέσει για το 2020 την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που θα κάνει η ΕΚΤ από το 2011, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. To αποτέλεσμα είναι η υποχώρηση της απόδοσης κρατικών και εταιρικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, αλλά παράλληλα και η υποχώρηση της τιμής των τραπεζικών μετοχών. Πρόκειται για σαφή σημάδια πως οι επενδυτές τοποθετούνται χωρίς να περιμένουν εξομάλυνση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Για παράδειγμα, ο επενδυτικός κολοσσός Pimco προέβλεψε σε σημείωμα της 25ης Ιανουαρίου πως η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τον Μάρτιο τις οδηγίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων δανεισμού και πως θα μεταθέσει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου overnight στα τέλη της άνοιξης του 2020, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2019 που προβλέπει σήμερα. Η πρώτη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τράπεζες (κατά 15 μονάδες βάσης στο -0,25%) προβλέπεται πως θα μετατεθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και πως το επιτόκιο αυτό δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από το 0% στο προβλεπτό μέλλον. Κατά την Pimco, η ευκαιρία που είχε η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πιθανότατα έχει ήδη περάσει. Παράλληλα, οι επενδυτές προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα χορηγήσει νέα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες με διάρκεια μεταξύ 18 και 24 μηνών προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα. Τα ομόλογα είναι πιθανό να ευνοηθούν από τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και στα αναιμικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Για τις μετοχές οι προοπτικές δεν είναι τόσο ρόδινες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή