Εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ σε φτωχούς Ιταλούς

Εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ σε φτωχούς Ιταλούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική πρωτοβουλία εγκαινίασε η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αφορά τη χορήγηση εγγυημένου εισοδήματος στους φτωχότερους πολίτες της. Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η χώρα θα πωλήσει κρατική ακίνητη περιουσία 1,8 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της.

Αναφορικά με την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο ένας εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο παρουσίασαν την πρώτη από τις χρεωστικές κάρτες που θα δίδονται σε οικογένειες και σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για να έχουν πρόσβαση σε μηνιαία οικονομική ενίσχυση 780 ευρώ. Αρκεί, βέβαια, να αποδείξουν ότι δεν εφησυχάζουν με το βοήθημα και αναζητούν εργασία – το κριτήριο είναι εισοδήματα από 9.360 ευρώ ετησίως και κάτω. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑNΣΑ, στους δικαιούχους της κάρτας θα προσφέρονται τρεις ευκαιρίες για εργασία, αλλά εάν δεν εκμεταλλευθούν κάποια από αυτές, η παροχή θα διακόπτεται. Κατά την ιταλική ομοσπονδία βιομηχανιών, εάν δίδεται τέτοιο βοήθημα 780 ευρώ στους Ιταλούς, δεν θα σπεύσουν να βρουν δουλειά, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες τούς αμείβουν με λιγότερα. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να λάβουν το εν λόγω βοήθημα. Οι κυβερνώντες θεωρούν το μέτρο αυτό πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και ένδειξη ότι το κράτος καθίσταται πάλι φιλικό προς τους πολίτες.

Ο αντιπρόεδρος Λουίτζι ντι Μάιο επισημαίνει πως με το πρόγραμμα «θα διοχετεύονται 8 δισ. ευρώ τον χρόνο στην πραγματική οικονομία, τα οποία θα δαπανώνται από τους δικαιούχους του βασικού εισοδήματος». Συμφωνα με το Βloomberg, είναι σημαντικό ότι οι υποσχέσεις του Κινήματος 5 Αστέρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας γίνονται και πράξη. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το ένα πέμπτο των Ιταλών διατρέχει τον κίνδυνο να περιπέσει σε φτώχεια, ενώ ήδη το ένα στα δέκα άτομα ζει στερούμενο βασικών αγαθών. Το μείζον ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσον θα φθάσει το βοήθημα σε όσους απεγνωσμένα το χρειάζονται. Οι δύο πιο ευάλωτες ομάδες στην Ιταλία είναι οι ξένοι και οι πολυμελείς οικογένειες, επισημαίνει το Bloomberg. Ωστόσο, το βοήθημα θα δίδεται σε όσους ζουν στη χώρα τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επιπλέον, τα 780 ευρώ είναι μια γενναία συνδρομή σε ένα μονομελές νοικοκυριό, αλλά όσα δίδονται για κάθε παιδί ξεχωριστά είναι αναλογικά λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν. Και τελικά μια οικογένεια με τρία παιδιά λαμβάνει επιδόμα ίσο με μία που έχει πέντε. Οπερ σημαίνει πως το κόστος του προγράμματος του Κινήματος 5 Αστέρων με τον τρόπο αυτό μειώνεται, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν αυτοί που περισσότερο χρειάζονται στήριξη. Τέλος, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή να μη γίνουν αποδέκτες των 780 ευρώ όχι οι φτωχότεροι, που κερδίζουν ελάχιστα, αλλά οι φοροφυγάδες, που δηλώνουν ψευδώς ότι έχουν μηδενικά εισοδήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή