Δεν οδεύει προς κρίση η οικονομία, εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Δεν οδεύει προς κρίση η οικονομία, εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία δεν οδεύει προς κρίση, ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, παρά τη συσσώρευση στοιχείων για την αποδυνάμωση των επιδόσεων της Ευρωζώνης. Μετά την προχθεσινή προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Σολτς δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times πως «η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να βαδίζει μπροστά» και ότι η απασχόληση «παραμένει υψηλή». «Πολλές εταιρείες τρέφουν υψηλές προσδοκίες για τις προοπτικές τους», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Βέβαια ο κ. Σολτς παραδέχθηκε πως έχει εξασθενήσει ο ρυθμός ανάπτυξης, εστιάζοντας στην αναμενόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων που θα ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό. Εκτίμησε, μάλιστα, πως μπορεί να υπάρξουν ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαμάχες για την κατεύθυνση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες θα γίνουν με την εξοικονόμηση πόρων από αλλού. Ο κ. Σολτς, όμως, δεσμεύτηκε για την αύξηση των δαπανών στην άμυνα στο 1,5% μέχρι το 2024.

Στην πραγματικότητα, οι συνθήκες και το κλίμα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώνουν μια πιο απαισιόδοξη εικόνα. Οι νέες παραγγελίες στον γερμανικό μεταποιητικό κλάδο υποχώρησαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο του 2018 από τον προηγούμενο μήνα, όταν αναμενόταν μικρή άνοδος της τάξεως του 0,3% βάσει σφυγμομέτρησης του πρακτορείου Reuters. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση μειώθηκαν κατά 7% τον Δεκέμβριο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η πτώση αυτή αποδίδεται στα νέα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για τις εκπομπές ρύπων στην Ε.Ε., τα οποία αποσυντόνισαν τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και προκάλεσαν μια βίαιη υποχώρηση των πωλήσεων οχημάτων. Συγχρόνως, το οικονομικό κλίμα έχει χειροτερέψει λόγω φόβων για μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εις βάρος των ισχυρότερων εμπορικών εταίρων τους.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, το εμπορικό ισοζύγιο εκτοξεύθηκε το 2018 σε νέο ρεκόρ, δεδομένου ότι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 1,3 τρισ. ευρώ και οι εισαγωγές στο 1,1 δισ. ευρώ.

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank θεωρούν πως είναι πολύ πιθανή μια ύφεση στη Γερμανία μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019. Η Κομισιόν ήδη διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2018 αντί του 1,8% που είχε προβλεφθεί μόλις το φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ μείωσε πρόσφατα τις δικές της προβλέψεις κατά το ήμισυ. Φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης εξέφρασε επίσης ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Υπέρ «εθνικού πρωταθλητή» στις τράπεζες ο Ολαφ Σολτς

Ο Ολαφ Σολτς υπονόησε χθες πως υποστηρίζει τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα, καθώς πληθαίνουν οι φήμες περί δυνητικής συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank. Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν περιέγραψε ρητά σχέδιο για τη συγχώνευση της πρώτης με τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, τα σχόλια που έκανε χθες σε εκδήλωση του Bloomberg στο Λονδίνο αποτελούν τη σαφέστερη επιβεβαίωση από υψηλόβαθμο αξιωματούχο πως το Βερολίνο εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. «Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ισχυρό τραπεζικό τομέα που να είναι σε θέση να κάνει ό,τι μπορούν να κάνουν οι εθνικοί πρωταθλητές», είπε ο Σολτς. «Συζητάμε με διαφορετικές τράπεζες σχετικά με την κατάστασή τους και κατά πόσον μπορούν να κάνουν τα αναγκαία βήματα όταν θα πρέπει να γίνει κάτι», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Σολτς και ο Γεργκ Κούκις, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και υφυπουργός Οικονομικών, πιέζουν εδώ και μήνες υπέρ της συγχώνευσης των Deutsche Bank και Commerzbank ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τις μικρές και μικρομεσαίες γερμανικές εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συζητήσεις μεταξύ της Deutsche Bank και της γερμανικής κυβέρνησης έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Βερολίνο ανησυχεί πως αν υπάρξει σοβαρή επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η DB δεν θα καταφέρει να την αντέξει. Τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρξουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ενδεχομένως θα επεκτείνονταν σε ολόκληρη την οικονομία, δεδομένων των στενών δεσμών που έχει η Deutsche Bank με τη γερμανική βιομηχανία, και θα προκαλούσαν πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση. Πάντως, ο Σολτς διέψευσε χθες πληροφορίες πως εξετάζεται η δημιουργία «κακής» τράπεζας πριν από τις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή