ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στο ευρώ λόγω ανησυχιών για την Ευρωζώνη

pieseis-sto-eyro-logo-anisychion-gia-tin-eyrozoni-2300313

Αποφεύχθηκε τελικά νέο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (shutdown) μετά την έγκριση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νομοσχεδίου που προβλέπει κονδύλι ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για περίφραξη και άλλες μορφές ασφάλειας των συνόρων, αν και το εν λόγω ποσό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα 5,7 δισ. δολάρια που απαιτούσε αρχικά για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να εξελίσσονται θετικά, με την αγορά να αισιοδοξεί ότι, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τελικά σε κάποια συμφωνία.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ενδέχεται να παραταθεί η τρέχουσα προθεσμία για σύναψη τελικής συμφωνίας μέχρι την 1η Μαρτίου, γεγονός που αν πραγματοποιηθεί οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των δασμών σε εισαγωγές αγαθών από την Κίνα ύψους 250 δισ. δολάρια στις 2 Μαρτίου, όπως αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν στη βελτίωση της πορείας των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες στις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας ήταν σχετικά περιορισμένες.

Η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας παραμένει αμείωτη, ενώ, μόλις έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., το Κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει ακόμη εγκρίνει τους όρους εξόδου, διατηρώντας τον φόβο στις αγορές για σενάριο «άτακτης εξόδου». Στην ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Μ. Βρετανίας την Πέμπτη, οι βουλευτές καταψήφισαν το κάλεσμα της κυβέρνησης για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα ιρλανδικά σύνορα, με την αγορά να εστιάζει την προσοχή της στην επόμενη ψηφοφορία στις 27 Φεβρουαρίου.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά έναντι του δολαρίου σε εβδομαδιαία βάση, μη καταφέρνοντας να επωφεληθεί από μια σειρά ασθενών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ τα οποία δημιούργησαν ανησυχίες πως η αποδυνάμωση της διεθνούς οικονομίας αρχίζει να επηρεάζει την αμερικανική οικονομία. Μεταξύ άλλων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,2% μηνιαίως τον Δεκέμβριο –η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών περίπου– ενώ ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. κατέγραψε την Πέμπτη νέο χαμηλό για το τρέχον έτος 1,1245 μετά τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου της Γερμανίας πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή του 1,1270 την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως 0,5% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.