Την τελευταία διετία η Amazon όχι μόνο δεν πλήρωσε φόρο στο αμερικανικό δημόσιο, αλλά έλαβε και επιστροφή φόρων, παρότι το 2018 σημείωσε κέρδη ύψους 11,2 δισ. δολαρίων, το διπλάσιο ποσό σε σχέση με τα 5,6 δισ. που κατέγραψε το 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τη Φορολογία και την Οικονομική Πολιτική (ITEP), η μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία λιανικής παγκοσμίως φορολογήθηκε, χάρη σε εκπτώσεις φόρων και σε φοροαπαλλαγές, με πραγματικό φορολογικό συντελεστή -1%, λαμβάνοντας μάλιστα επιστροφή φόρων ύψους 129 εκατ. δολαρίων.
Το 2017 η εταιρεία είχε λάβει επιστροφή φόρου ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε εξασφαλίσει πραγματικό φορολογικό συντελεστή -2,5%, γεγονός που σημαίνει ότι και τις δύο χρονιές φορολογήθηκε λιγότερο από το 20% των φτωχότερων Αμερικανών, που φορολογούνται με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,5%. Η Amazon μάλιστα φορολογήθηκε λιγότερο και από τον ονομαστικό συντελεστή φορολογίας, που έχει μειωθεί στο 21% από πέρυσι στις ΗΠΑ.
Ως αποτυχία της αμερικανικής φορολογικής πολιτικής χαρακτήρισε την περίπτωση της Amazon o Μάθιου Γκάρντνερ, διευθυντικό στέλεχος του ITEP, προοδευτικού αμερικανικού think-tank. Ο κολοσσός στον τομέα του λιανικού εμπορίου σημείωσε κέρδη ύψους 26,5 δισ. δολαρίων μεταξύ του 2009 και του 2018, ενώ πλήρωσε 791 εκατ. δολάρια σε φόρους, δηλαδή είχε πραγματικό φορολογικό συντελεστή ύψους 3%, σύμφωνα με την έκθεση του ITEP. «Τα ψιλά γράμματα στην αποκάλυψη του φόρου επί των εσόδων της Amazon δείχνουν πως αυτό το επίτευγμα οφείλεται εν μέρει σε διάφορες αδιευκρίνιστες “εκπτώσεις φόρων”, καθώς και σε μία φοροαπαλλαγή για δικαιώματα προαιρέσεως της αγοράς μετοχών», όπως ανακοίνωσε το ITEP. Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το ύψος του φόρου που καλείτο να πληρώσει το 2018 κατά 1 δισ. δολάρια, προσφέροντας δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών. Διανέμοντας με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη στους μετόχους, ο φορολογικός συντελεστής έφτασε να είναι αρνητικός. «Ο εταιρικός φόρος βασίζεται στα κέρδη, όχι στα έσοδα, και τα κέρδη μας παραμένουν περιορισμένα, δεδομένου ότι η λιανική είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος, με μικρό περιθώριο κέρδους και εξαιτίας των συνεχών και μεγάλων επενδύσεων», υποστήριξε η Amazon. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία προσθέτει πως «έχουμε επενδύσει από το 2011 περισσότερα από 160 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ χτίζοντας ένα δίκτυο από περισσότερα από 125 κέντρα διαλογής». Η Τζόντι Σεθ, εκπρόσωπος της Amazon, δήλωσε πως «η Amazon πληρώνει όλους τους φόρους που οφείλει να πληρώσει στις ΗΠΑ και σε κάθε χώρα όπου λειτουργεί, μεταξύ άλλων πλήρωσε 2,6 δισ. δολάρια σε εταιρικό φόρο, ενώ δήλωσε 3,4 δισ. δολάρια σε φόρους τα τελευταία τρία χρόνια».
Η έρευνα του ΙΤΕΡ ενισχύει τον ήδη έντονο προβληματισμό για τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Amazon και άλλες εταιρείες εις βάρος της αμερικανικής οικονομίας. Οπως σχολίασε ο Γκάρντνερ της ΙΤΕΡ, όταν μία εταιρεία όπως η Amazon λαμβάνει φοροαπαλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων, αυτά τα χρήματα θα έρθουν εντέλει από κάπου αλλού. Τα βλέμματα είναι ήδη στραμμένα στην Amazon, καθώς την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατασκευή δεύτερων κεντρικών γραφείων στη Νέα Υόρκη, ύστερα από αντιδράσεις κατοίκων και πολλών πολιτικών. Οπως υποστηρίζεται στην έρευνα του ITEP, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κάνουν έντονο λόμπινγκ και εξασφαλίζουν ευνοϊκή για αυτές νομοθεσία, που τους επιτρέπει να φορολογούνται με μηδενικό ή ακόμη και αρνητικό φορολογικό συντελεστή.