Ενώ πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, η τουρκική οικονομία οδεύει προς ύφεση

Ενώ πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, η τουρκική οικονομία οδεύει προς ύφεση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά τα σημάδια για την οικονομία της Τουρκίας παρά την ανάκαμψη κατά 30% που έχει σημειώσει η τουρκική λίρα σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει το καλοκαίρι. Ενώ πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, η τουρκική οικονομία οδεύει προς ύφεση, αναμένεται να σημειώσει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική υπηρεσία, τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για τρίτο συναπτό μήνα. Βρίσκεται πλέον στις 57,8 μονάδες. Εχει, έτσι, μειωθεί κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και κατά 0,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως ο καθοριστικός παράγοντας που κλονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι οι προσδοκίες για αύξηση της ανεργίας, με τον επιμέρους δείκτη των προσδοκιών για την αγορά εργασίας να έχει υποχωρήσει κατά 3,1% από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα, πάντα, με εκτιμήσεις, τα στοιχεία για το τουρκικό ΑΕΠ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα και αφορούν το ποσοστό μεταβολής του το τέταρτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η γειτονική χώρα έχει διολισθήσει σε ύφεση, και πιθανώς βαθύτατη. Εχει προηγηθεί συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των τιμών μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε η τουρκική λίρα στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου φέρουν τις τιμές καταναλωτή να έχουν αυξηθεί κατά 20,4%. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με διπλάσιο πληθωρισμό σε σύγκριση με τις αυξήσεις των τιμών τον Ιανουάριο του 2018. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Σύμφωνα με τον εν λόγω οίκο, η τουρκική λίρα θα παραμείνει σε πτωτική πορεία τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ θα διπλασιαστεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εν ολίγοις, το ποσοστό δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί τουλάχιστον 90 ημέρες θα φτάσει τους επόμενους 12 μήνες το 8% του συνόλου. Τα δάνεια που παρουσιάζουν μικρότερες καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα ενδέχεται να φτάσουν το 15% με 20%. Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε πως η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει για φέτος επενδύσεις ύψους 65,4 δισ. τουρκικών λιρών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διοχετευθεί στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών. Σημαντικό τμήμα των δαπανών, πάντως, θα διοχετευθεί παράλληλα στην αγορά στέγης και στον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή