Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική τάση σημείωσαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πριν από την 1η Μαρτίου που λήγει η ανακωχή των 90 ημερών για την επιβολή υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 250 δισ. δολ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης έξι μνημονίων κατανόησης σε σημαντικά διαρθρωτικά ζητήματα στη μεταξύ τους διαμάχη, όπως μεταξύ άλλων, η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η κλοπή στον κυβερνοχώρο και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε, επίσης, και ο ήπιος τόνος των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (29-30 Ιανουαρίου) που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα εν λόγω πρακτικά, η απόφαση της επιτροπής να παραμείνει «υπομονετική» στην προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ήταν αποτέλεσμα της ασθενέστερης παγκόσμιας ανάπτυξης, των δυσμενέστερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Επιπρόσθετα, αρκετοί αξιωματούχοι της αρμόδιας επιτροπής υποστήριξαν πως περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν απαραίτητες μόνο στην περίπτωση που ο πληθωρισμός αυξηθεί περισσότερο από τις εκτιμήσεις τους, ενώ –σύμφωνα με τα πρακτικά– η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρέασε αρνητικά τις τιμές των κυβερνητικών ομολόγων της Γερμανίας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να αυξάνεται σε υψηλό 9 ημερών 0,15% την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 0,11% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η αύξηση του υπευθύνου Δείκτη Προμηθειών PMI της Markit τον Φεβρουάριο σε υψηλό 3 μηνών 51,4 από 51,0 τον Ιανουάριο συνέβαλε, επίσης, στην άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ανέρχεται σε υψηλό μιας εβδομάδας 2,70% την Πέμπτη, υποχωρώντας ελαφρώς στο 2,68% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,1372 την Τετάρτη ενόψει της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed και εν μέσω ενισχυμένης αισιοδοξίας των επενδυτών για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1340 το μεσημέρι της Παρασκευής.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή