Αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2021

Αναμένεται ύφεση στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2021

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις επιφανών οικονομολόγων για την οικονομία των ΗΠΑ ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο από το υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής ένωσης για την οικονομία της επιχειρηματικότητας (National Association of Business Economics – ΝΑΒΕ), οι ΗΠΑ θα έχουν εισέλθει σε ύφεση το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021. Μάλιστα, το 41% των οικονομολόγων διαβλέπει ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα έρθει νωρίτερα, μέσα στο 2020.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων δήλωσε προβληματισμένη για την εμπορική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το 36% θεωρεί πως εάν παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενοι δασμοί, τότε θα ανακοπούν 25 μονάδες βάσης από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Για το ίδιους λόγους, το 26% διαβλέπει συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά 50 μ.β. και το 15% κατά 50 μ.β. Το πρακτορείο Bloomberg διενήργησε διαφορετική έρευνα ως προς στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο του 2018, προβλέποντας πως η ανάπτυξη θα έχει ενισχυθεί κατά 2,5% από το 3,4% που είχε καταγραφεί το γ΄ τρίμηνο.

Μεγάλη διάσταση απόψεων παρατηρείται ανάμεσα στις προβλέψεις της ΝΑΒΕ και των αγορών σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη μερίδα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση της ΝΑΒΕ θεωρεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει με την αύξηση των επιτοκίων το 2019. «Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στη ΝΑΒΕ και στις αγορές για την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed στα επιτόκια αλλά και σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση των ισολογισμών της», σχολίασε η Μέιγκαν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος στη Manulife Asset Management.

Από την άλλη πλευρά, οι ελπίδες των αγορών αναπτερώθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιανουαρίου διότι μεταφέρθηκε το μήνυμα πως θα είναι «υπομονετική» ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού. Επιπλέον, στα πρακτικά από τη συνεδρίαση αυτή, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, φαίνεται πως συζητήθηκε η καθυστέρηση ή ακόμη και το «πάγωμα» της συρρίκνωσης των ισολογισμών της Fed.

Προ δεκαετίας, η Fed είχε διοχετεύσει μεγάλη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επεκτείνοντας τους ισολογισμούς της από 870 δισ. δολάρια σε πάνω από 4 τρισ. δολ. Σήμερα, οι ισολογισμοί της Fed περιλαμβάνουν αμερικανικά ομόλογα 2,2 τρισ. δολαρίων και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια 1,6 τρισ. δολ. Στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος για την επαναφορά των ισολογισμών της σε φυσιολογικά επίπεδα, η Fed μειώνει τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 30 δισ. δολάρια κάθε μήνα και αντίστοιχα τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια κατά 20 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή