Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία για το 2018

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία για το 2018

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2015 αναπτύχθηκε πέρυσι η αμερικανική οικονομία, χάνοντας για πολύ λίγο τον στόχο για ανάπτυξη 3% που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η επιτάχυνση της οικονομίας από το 2,2% το 2017 στο 2,9% το 2018 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ, την απορρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, την αύξηση των κρατικών δαπανών και στην επιβολή δασμών σε εισαγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων εμπορικών συμφωνιών. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 χάρη στη διατήρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα επηρέασε την ανάπτυξη λιγότερο από το αναμενόμενο. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν πως το ΑΕΠ θα αυξανόταν με ρυθμό 2,3% το τέταρτο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3,4%.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο καθυστέρησε εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 35 ημέρες. Την αναστολή λειτουργίας που έληξε στις 25 Ιανουαρίου είχε προκαλέσει ο πρόεδρος Τραμπ εξαιτίας της άρνησης των Δημοκρατικών να εγκρίνουν χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη, ανακοίνωσε πως η αναστολή λειτουργίας αφαίρεσε από το αμερικανικό ΑΕΠ περίπου 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Πρόσθεσε, επίσης, πως η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου «βασίστηκε σε δεδομένα που είναι ελλιπή ή τα οποία υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση».

Η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι συνηθισμένη και, μάλιστα, αρκετές φορές είναι σημαντική. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως η πορεία της οικονομίας είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της προεδρίας του και τον περασμένο Ιούλιο είχε επισημάνει πως η κυβέρνησή του έχει «πετύχει οικονομική στροφή ιστορικών διαστάσεων». Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τους περισσότερους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής να επιδεινώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Δεύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας είναι ότι εκμηδενίζεται η θετική επίπτωση από τη μείωση της φορολογίας, ενώ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα ενισχύει την αβεβαιότητα και περιορίζει την κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή