Δικλίδες ασφαλείας επιβάλλει στη Huawei η Γερμανία

Δικλίδες ασφαλείας επιβάλλει στη Huawei η Γερμανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Αυστηρή πολιτική όσον αφορά την προστασία της ηλεκτρονικής ασφάλειας ενδέχεται να επιλέξει η Γερμανία αντί του πλήρους αποκλεισμού της κινεζικής Huawei από την ανάληψη του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) στη χώρα. Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ηπιότερη στρατηγική σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, διότι ο αποκλεισμός της Huawei, του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα καθυστερούσε σημαντικά την εγκατάσταση του 5G στη χώρα και θα την επιβάρυνε ως προς το κόστος.

Την ηπιότερη στρατηγική επικρότησε χθες ο Αρνε Σόνμπομ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ο οποίος τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας συμφωνίας μεταξύ Κίνας – Γερμανίας, που θα απαγορεύει σε αμφοτέρους την ηλεκτρονική κατασκοπεία. Μια τέτοιου είδους διακρατική συμφωνία θα αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης σκλήρυνσης στην πολιτική ηλεκτρονικής ασφάλειας της Γερμανίας, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα των δεδομένων και παράλληλα υψώνοντας τον πήχυ για τη Huawei και όσες άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμβληθούν με το Βερολίνο για την ανάληψη του 5G.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν μια ισχυρή διάθεση από την πλευρά του Βερολίνου να επιβάλει δικλίδες ασφαλείας στη Huawei. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να κινείται προς τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei από το δίκτυο, όπως συστήνουν οι Αμερικανοί σύμμαχοι της Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιαπωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως αναζητούσε μια «καίρια διαβεβαίωση» από τη Huawei και το κινεζικό κράτος όσον αφορά την ακεραιότητα των δεδομένων στα γερμανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εντονη πίεση προκαλεί ταυτόχρονα η επικείμενη έναρξη των διαγωνισμών 5G στη Γερμανία. Με την ημερομηνία εκκίνησης στις 19 Μαρτίου να πλησιάζει επικίνδυνα, το Βερολίνο καλείται να λάβει εγκαίρως απόφαση για το ακανθώδες ζήτημα των τηλεπικοινωνιών. Δεδομένου ότι η Αγκελα Μέρκελ εστιάζει στην εξέλιξη του δικτύου 5G στη χώρα, πολλοί πιστεύουν πως δεν θα διακινδυνεύσει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου παρόχου εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Μία τέτοια κίνηση πολύ πιθανό να πήγαινε τη Γερμανία πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα καθιστούσε την εγκατάσταση του δικτύου πιο κοστοβόρα. Εξ ου και το Βερολίνο ήταν εξαρχής επιφυλακτικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπόθεσης Huawei, όταν μερικούς μήνες νωρίτερα εστάλη στη Γερμανία αμερικανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei για κατασκοπεία και συνεργασία με το Πεκίνο. Αντίστοιχη συμφωνία με αυτή που εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο για την προστασία των δεδομένων και της ηλεκτρονικής ασφάλειας είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 2015. Το πείραμα αυτό απέτυχε, καθώς πλέον οι ΗΠΑ δηλώνουν πεπεισμένες πως το κινεζικό κράτος παραβίασε την εν λόγω συμφωνία και προχώρησε την ίδια χρονιά σε αποκλεισμό της Huawei από τη χώρα. Παρότι η κινεζική εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες, σε αποκλεισμό της Huawei προχώρησαν επίσης η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, ενώ το ίδιο σενάριο εξετάζεται από Βρετανία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.