Το Διαδίκτυο, η νέα «μπουτίκ» πώλησης αυτοκινήτων της Tesla

Το Διαδίκτυο, η νέα «μπουτίκ» πώλησης αυτοκινήτων της Tesla

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Tesla θα πουλάει στο εξής τα αυτοκίνητά της μόνο μέσω Διαδικτύου ώστε να μειώσει την τιμή τους, δήλωσε χθες ο Ελον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα προσφέρει το Model 3 με τιμή 35.000 δολάρια για πρώτη φορά. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή στρατηγικής για την Tesla, που είχε ανοίξει 378 «μπουτίκ» πώλησης αυτοκινήτων.

Η απόφαση για πώληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla παγκοσμίως μόνο μέσω του Διαδικτύου έχει στόχο τη μείωση του κόστους τους και την ενίσχυση της ζήτησης, τη στιγμή που πολλοί αναλυτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν πως έχει περιοριστεί η ζήτηση για το Model 3. Παράλληλα, ο Μασκ ανέτρεψε προηγούμενες προβλέψεις του ιδίου και της εταιρείας, λέγοντας πως η Tesla δεν θα έχει καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Μόλις τον Οκτώβριο είχε δηλώσει πως στο εξής η εταιρεία θα είναι κερδοφόρος. Χθες εκτίμησε πως η Tesla θα επιστρέψει στην κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πολλοί επενδυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Tesla θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους που έχει μέσω της μείωσης του κόστους –πρόσφατα η εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόλυση του 7% των υπαλλήλων της– καθώς μειώνει την τιμή του νεότερου από τα αυτοκίνητά της (Model 3). Από την άλλη πλευρά, η μείωση της τιμής πώλησης του Model 3 θα μπορούσε να καθησυχάσει την ανησυχία ορισμένων αναλυτών πως μειώνεται η ζήτηση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για τις ακριβότερες εκδόσεις του Model 3 εξαιτίας της μείωσης στο μισό της ομοσπονδιακής επιδότησης για την αγορά του. «Η Tesla θέλει να ενισχύσει τη ζήτηση», εξηγεί στο Reuters ο Χάιμ Ζίγκελ της εταιρείας συμβούλων Elazar Advisors. «Υπήρχε επιβράδυνση (πωλήσεων) στις ΗΠΑ εξαιτίας της μείωσης των φοροαπαλλαγών. Θα υπάρχουν και νέες μειώσεις φοροαπαλλαγών αργότερα εφέτος, οπότε ενεργούν εκ των προτέρων».

Η στρατηγική για πώληση των αυτοκινήτων της Tesla μόνο διαδικτυακά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα επιτρέψει τη μείωση της τιμής τους περίπου 6% κατά μέσον όρο, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. Ο Μασκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση ποιο θα είναι το περιθώριο κέρδους για την έκδοση των 35.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times. Το μεικτό περιθώριο κέρδους για το Model 3 ήταν πάνω από 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η Tesla μειώνει τις δαπάνες της μόλις λίγους μήνες αφότου είχε καταβάλει το μισό πρόστιμο τω 40 εκατ. δολαρίων που της είχε επιβάλει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) με την κατηγορία πως ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές όταν είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώστε να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τους επόμενους μήνες, η Tesla θα κλείσει πολλά από τα καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων της, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στο σύστημα σέρβις. Μόλις τον Ιούνιο του 2017 ο Μασκ είχε δεσμευθεί πως θα αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων πώλησης λέγοντας ότι η εταιρεία μόλις που έχει δείξει τι μπορεί να καταφέρει. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η Tesla είχε ανακοινώσει πως είχε ανοίξει 27 νέα καταστήματα. Η νέα έκδοση του Model 3 με τιμή πώλησης στις ΗΠΑ 35.000 δολάρια θα έχει τελική ταχύτητα 209 χλμ. ανά ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε 5,6 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την εταιρεία. Για δύο χιλιάδες δολάρια επιπλέον ο αγοραστής θα μπορεί να προμηθεύεται έκδοση με αυτονομία 386 χλμ. και τελική ταχύτητα 225 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή