Αγοράζοντας στα… ρετιρέ της παγκόσμιας κτηματαγοράς

Αγοράζοντας στα… ρετιρέ της παγκόσμιας κτηματαγοράς

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατοικίες για λίγους, ή μάλλον για ελάχιστους. Κατοικίες που για την αγορά της καθεμιάς δαπανήθηκαν τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το βασικό κριτήριο της πρώτης διεθνούς έρευνας της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank για τον εντοπισμό των λεγόμενων ultra prime αγορών κατοικίας, αλλά και εξοχικών, καλοκαιρινών και χειμερινών (ski resorts).

Μάλιστα, για να ενταχθεί μια αγορά σε αυτή τη «χρυσή» κατηγορία, πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον τρεις συναλλαγές με αξία 25 εκατ. δολ. και άνω κάθε χρόνο την τελευταία 3ετία. Οι πόλεις που προσελκύουν τους κροίσους είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Λος Αντζελες, το Σίδνεϊ, η Σιγκαπούρη, το Μαϊάμι και το Παρίσι. Το Λονδίνο εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών (138 από το 2015 έως τον Αύγουστο 2018), ενώ το Χονγκ Κονγκ, την υψηλότερη μέση αξία ανά συναλλαγή, στα 54 εκατ. δολ.

Το τελευταίο 12μηνο που εξετάζει η έρευνα (Αύγουστος 2017 – Αύγουστος 2018), η αξία των αγοραπωλησιών διαμορφώνεται σε 2,1 δισ. δολ. στο Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν οι πόλεις Λονδίνο και Νέα Υόρκη με συναλλαγές 1,5 δισ. δολ. η κάθε μία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το τελευταίο 12μηνο που εξετάζει η έρευνα, το Χονγκ Κονγκ διατηρεί τα πρωτεία σε μέση αξία ανά συναλλαγή (52,8 εκατ. δολ.), ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη (44,1 εκατ.) και το Σίδνεϊ (43,8 εκατ.).

Η αγορά πολυτελών ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας ανέκαθεν αποτελούσε μαγνήτη. Η επίπτωση του Brexit στις επιδόσεις της λονδρέζικης αγοράς σαφώς και υφίσταται, αλλά δεν είναι τόσο έντονη όσο θα ανέμενε κανείς. Αυτό που δείχνει να αποθάρρυνε περισσότερο τους επίδοξους αγοραστές ήταν η αύξηση του φόρου χαρτοσήμου στις συναλλαγές ακινήτων.

Οι περιοχές Μπελγκράβια, Μέιφερ και Νάιτσμπριτζ αποτελούν την αιχμή του δόρατος της λονδρέζικης αγοράς.

Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη που παγκοσμίως εμφανίζει τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκατομμυριούχων. Το διάστημα 2015-2017 πραγματοποιήθηκαν 42 συναλλαγές αξίας άνω των 25 εκατ. δολ. η κάθε μία, όταν στο οκτάμηνο του 2018 έφθασαν τις 39. Τα δύο τρίτα των συναλλαγών πραγματοποιούνται στις περιοχές Downtown και Midtown, ενώ στο Upper East Side, που περιλαμβάνει την 5η Λεωφόρο, γίνεται το 22% των πράξεων.

Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει την υψηλότερη μέση αξία συναλλαγών, ενώ το 12μηνο έως τον Αύγουστο του 2018 φιλοξένησε 47 συναλλαγές. Το Χονγκ Κονγκ προσελκύει μεγάλο αριθμό πολυεκατομμυριούχων. Η πολύ χαμηλή φορολογία και η απουσία φόρου επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων και φόρου κληρονομίας το καθιστούν ελκυστική επιλογή για επενδύσεις σε ακίνητα. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφεται σε περιοχές όπως το Πικ –κυρίως στο Mount Nicholson– και το Island South.

Η Σιγκαπούρη είναι σίγουρα η μικρότερη αγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σαφώς και δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της φούσκας περιόρισαν την ελκυστικότητά της. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο υπό μελέτη 12μηνο σε 11 περιπτώσεις η αξία της κάθε συναλλαγής ήταν άνω των 25 εκατ. δολ. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφεται στην περιοχή του Ορτσαντ.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι συναλλαγές στην υψηλότερη κατηγορία της αγοράς κατοικίας αναμένεται ότι θα αυξηθούν, ακολουθώντας την αύξηση του αριθμού των ευπόρων του πλανήτη κατά 40% μεταξύ 2017 και 2022. Οι μελλοντικές ultra prime αγορές κατοικιών εντοπίζονται από την Knight Frank σε Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Ντάλας, Πεκίνο και Σαγκάη.

Εξοχικά στην… αποικία του Χόλιγουντ, στις Μπαχάμες, στο Μονακό

H ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας αποτυπώνεται και στην αγορά των prime εξοχικών κατοικιών, σε παραθαλάσσιους αλλά και ορεινούς προορισμούς, με τον αριθμό των πράξεων αξίας άνω των 25 εκατ. δολαρίων να σημειώνει αισθητή μεγέθυνση κατά την τελευταία τριετία.

Η μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγών εμφανίζεται στην… αποικία του Χόλιγουντ, το Μαλιμπού. Από τις δύο αγοραπωλησίες του 2015, στο οκτάμηνο 2018 έφθασαν τις πέντε με μία μάλιστα να υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Ο μεγάλος αριθμός κινηματογραφικών αστέρων που διαθέτουν εκεί εξοχικά ανεβάζει το στάτους –και τις αξίες– στην περιοχή, καθώς για αρκετούς εκατομμυριούχους το να είναι στις διακοπές τους γείτονες με τον Μπραντ Πιτ είναι κάτι που αξίζει να πληρωθεί. Το Παλμ Μπιτς αποτελεί ακόμα μία δημοφιλή επιλογή των πολύ εύπορων και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι κάθε χρόνο εμφανίζει τουλάχιστον πέντε μεταβιβάσεις άνω των 25 εκατ. δολ.

Τα ειδυλλιακά τοπία, η ξανθή άμμος και η εγγύτητα στις ΗΠΑ αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της Καραϊβικής όπου ξεχωρίζουν τα νησιά Μπαχάμες, Μπαρμπάντος και Σεν Μπαρτς. Οπως και στις δύο παραπάνω αγορές, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε παραθαλάσσιες κατοικίες, κατά κανόνα μεγάλου εμβαδού.

Για όσους αποβλέπουν σε υπεραξίες το Σεν Μπαρτς αποτελεί την καλύτερη επιλογή λόγω της εμπορικής του ανάπτυξης, που ενισχύει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι δύο αγορές που πληρούν τα κριτήρια της έρευνας είναι το Μονακό και η Κυανή Ακτή.

Το πρώτο αποτελεί την ακριβότερη αγορά ακινήτων στον πλανήτη, με την τιμή του τετραγωνικού να υπερβαίνει πολύ συχνά τις 50.000 δολάρια. Στην υψηλότερη κατηγορία της αγοράς, ουσιαστικά δεν υπάρχουν τιμές, καθώς η –σχεδόν– μηδενική προσφορά δεν αφήνει περιθώρια στον αγοραστή, με τον πωλητή να καθορίζει το τίμημα. Το κοινωνικό στάτους της περιοχής ελκύει πολλούς, ενώ η πολύ χαμηλή φορολογία στην ακίνητη περιουσία κάνει τα πράγματα σαφώς καλύτερα. Στην Κυανή Ακτή, Κάννες –κυρίως στην περιοχή των λόφων λόγω πανοραμικής θέας–, Σεν Τροπέ και Σεν Ζαν Καπ Φερά ξεχωρίζουν.

Οσοι διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα και προτιμούν το βουνό ανηφορίζουν στις Ελβετικές Αλπεις. Σεν Μόριτς, Γκστααντ και Κουρσεβέλ είναι τα τρία χειμερινά θέρετρα που προτιμά η παγκόσμια ελίτ για να αγοράσει εξοχικό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Ασπεν αποτελεί τη βασική prime αγορά εξοχικών στο βουνό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καλοκαιρινή σεζόν δεν έχει ενδιαφέρον για την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή