Υποχώρηση πληθωρισμού στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Υποχώρηση πληθωρισμού στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκστρατεία του Τούρκου προέδρου κατά των υψηλών τιμών ιδιαιτέρως στα βασικά είδη διατροφής φαίνεται πως αποφέρει καρπούς. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να έχει υποχωρήσει τον Φεβρουάριο κάτω από το 20% για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο και τη θεαματική τότε υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Βρίσκεται συγκεκριμένα στο 19,67%. Σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιανουάριο, οι τιμές στο εμπόριο ήταν κατά 0,9% υψηλότερες τον Φεβρουάριο. Η αντίστοιχη αύξηση τον Ιανουάριο έφτασε στο 6,43%. Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 4,81% οι τιμές στα είδη ένδυσης που γενικά ήταν κατά 4,81% φτηνότερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πάντως, το κόστος των υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε κατά 2,48%.

Εχει προηγηθεί, όμως, η εκστρατεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εντολή του οποίου έχουν ιδρυθεί κρατικά καταστήματα που πωλούν φθηνά ζαρζαβατικά στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας, άλλωστε, αστυνομικές αρχές κάνουν τους τελευταίους μήνες εφόδους σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ και εκθέτουν όποιον έμπορο διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Αξιωματούχος της κυβέρνησης έχει μάλιστα μιλήσει για «τρομοκρατία των τροφίμων» και έχει εκφράσει την πρόθεση να υποβάλει αγωγή εναντίον όποιου προσπαθεί να διατηρήσει τις τιμές τεχνητά σε υψηλά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη μείωση του πληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ την απέδωσε σε επιτυχία της εκστρατείας Ερντογάν. Προέβλεψε, επίσης, περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού από το καλοκαίρι και μετά, δηλώνοντας πεπεισμένος «πως το 2019 θα κλείσει πολύ καλύτερα από το 2018 και ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για μονοψήφιο πληθωρισμό ταχύτερα απ’ όσο είχαμε προβλέψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή