Πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα

Πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οδεύουν προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ενδεχομένως πριν από το τέλος Μαρτίου. Πηγές που παρακολουθούν τις συνομιλίες αναφέρουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι οι δύο πλευρές τείνουν να συμφωνήσουν άρση όσων δασμών επέβαλε η Ουάσιγκτον στα κινεζικά προϊόντα, υπό τον όρο ότι το Πεκίνο θα δεσμευθεί να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα και θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Παραμένουν, πάντως, άλυτα ορισμένα ακανθώδη ζητήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο θέτει ως όρο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την άρση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος στα κινεζικά προϊόντα όταν το Πεκίνο αντέδρασε με αντίποινα στο πρώτο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιμένει να διατηρηθούν οι δασμοί αρχικά ως μοχλός πίεσης στο Πεκίνο. Επιμένει εν ολίγοις να ανακαλούνται οι δασμοί σταδιακά, και πλήρη άρση τους να γίνει μόνον όταν η Κίνα θα έχει εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα. Σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει πως το Πεκίνο προσφέρεται να μειώσει τους δασμούς και κάθε άλλο περιορισμό σε ένα μεγάλο φάσμα αμερικανικών προϊόντων, όπως τα αγροτικά, τα χημικά και τα αυτοκίνητα. Δεσμεύεται, επίσης, να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί δέλεαρ για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα. Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα συγκαταλέγεται, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που μίλησαν στην Wall Street Journal, και η αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου της Cheniere Energy, αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει σε βαθμό που να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η σύναψη συμφωνίας σύντομα. Ενδεχομένως μπορεί να συμβεί στις 27 Μαρτίου, οπότε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έχει ολοκλήρωσε την περιοδεία τους στη Γαλλία και στην Ιταλία και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Οπως, πάντως, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, παραμένουν εμπόδια στις συνομιλίες, καθώς οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους και πιθανώς την κριτική ότι επέδειξαν υποχωρητικότητα. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν, έτσι, τις διαπραγματεύσεις επί των δυσεπίλυτων ζητημάτων που αφορούν τη βιομηχανική πολιτική της Κίνας και τις επιδοτήσεις σε κρατικές εταιρείες. Σημειωτέον ότι στην ακρόασή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ανέφερε πως οι δύο πλευρές συντάσσουν κείμενο συμφωνίας άνω των 100 σελίδων. Από αυτές, περίπου οι 30 αφορούν θέματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλες πηγές αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίποινα αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία και παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα.

Στις ΗΠΑ η Μάλμστρομ

Εμπορικές συνομιλίες επίκεινται και ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., που ενδιαφέρεται πρωτίστως να αποφύγει κυρίως τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα και προπαντός στα αυτοκίνητα. Εν αναμονή της εντολής διαπραγμάτευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να διαπραγματευθεί, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Τη συνοδεύει ο γενικός γραμματέας της Ε.Ε. Μάρτιν Σελμάιρ, που την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου. Στην παρούσα φάση, πάντως, οι συνομιλίες θα περιοριστούν στην εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας που συνήψαν οι δύο πλευρές τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η Κομισιόν έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών για λογαριασμό της Ε.Ε. Ως εκ τούτου έχει ζητήσει από τα 28 κράτη-μέλη να εγκρίνουν εντολή διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ.

Ζητούμενο για την Ε.Ε. είναι μια εσπευσμένη διευθέτηση του ζητήματος των δασμών στα βιομηχανικών προϊόντα, εξαιρουμένων των αγροτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή