Οι κινεζικές παραχωρήσεις έχουν όριο

Οι κινεζικές παραχωρήσεις έχουν όριο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα δεχθεί να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να επαναφέρει τη σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις. Μάλλον, όμως, δεν θα υποκύψει στο αίτημα της Ουάσιγκτον να αλλάξει οικονομικό μοντέλο. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση πολλών αναλυτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως δεν θα συνάψει συμφωνία με την Κίνα παρά μόνον αν αυτή είναι αρκετά καλή, μολονότι οι σύμβουλοί του έχουν σπεύσει να μιλήσουν για «φανταστική» πρόοδο. Η αισιοδοξία τους πήρε άλλη χροιά στο Πεκίνο, καθώς οι Κινέζοι εξέλαβαν την παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου ως ένδειξη πως ο Τραμπ δεν έχει πλέον διάθεση να επιβάλει σκληρά μέτρα, επειδή πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2020 και η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Εξάλλου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει να αντιμετωπίσει τη δική του πολιτική πραγματικότητα και, αν θεωρηθεί πως υποτάσσεται στον Τραμπ, θα είναι χειρότερο από το να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες από την παράταση του εμπορικού πολέμου. Μιλώντας στο Reuters Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως η μεταρρύθμιση της οικονομίας είναι μακροπρόθεσμη διαδικασία. Ο Του Σινγκουάν, εμπειρογνώμων επί θεμάτων εμπορίου στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, τονίζει πως θα είναι δύσκολο να συναινέσει ο κ. Σι σε αλλαγή καίριων πολιτικών της Κίνας, όπως ο ρόλος που διαδραματίζουν στην οικονομία της οι κρατικές επιχειρήσεις.

Η Ουάσιγκτον διαμαρτύρεται επί χρόνια πως το Πεκίνο παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαναγκάζοντάς τες να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με κινεζικές ή πολύ απλώς υποκλέπτοντας την τεχνογνωσία τους. Τώρα, όμως, οι σκληροπυρηνικοί στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν πως η Κίνα έχει πλέον ίδιον συμφέρον να μεριμνήσει για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή διαθέτει δικές της καινοτόμους εταιρείες.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας. Δεν έχουν, ωστόσο, ακόμη αναφερθεί λεπτομέρειες για το ποιος μηχανισμός θα ελέγχει και θα επιβάλει τη συμμόρφωση του Πεκίνου. Ο κ. Του τονίζει πως η Κίνα ανησυχεί «μήπως αυτή η σύγκρουση με τις ΗΠΑ επεκταθεί και επηρεάσει τις σχέσεις της γενικότερα με τη Δύση, γι’ αυτό και θέλει να την ελέγξει». Οπως τονίζει, «ίσως δεν λύσει όλα τα προβλήματα αλλά θα τα θέσει υπό έλεγχο και θα τα τιθασεύσει».

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ έχει καταστήσει σαφές πως οι εμπορικές διαφωνίες των ΗΠΑ με την Κίνα είναι σοβαρό ζήτημα και δεν διευθετείται μόνον με αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων. Ο Ζανγκ Χουανμπό, ερευνητής στο οικονομικό κέντρο CCIEE του Πεκίνου, εκτιμά πως η Κίνα δεν πρόκειται να καταργήσει τις επιδοτήσεις, αλλά θα προσπαθήσει «να τις εναρμονίσει με τους κανόνες του ΠΟΕ». Και ο Σι Γινχόνγκ, που διευθύνει το Κέντρο Αμερικανικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Renmin, τονίζει πως η Κίνα πρέπει να προσέξει «τη δική της αξιοπρέπεια και εξουσία». Οπως επισημαίνει, «αν η Κίνα προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της. Και πώς θα δικαιολογήσει κάτι τέτοιο στα μέλη του ΚΚΚ και στον κινεζικό λαό;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή