Εμπλοκή και της Nordea Bank σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος

Εμπλοκή και της Nordea Bank σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Nordea Bank, η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα, φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος με παράνομα κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων συνδέονται με τον θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σέργκεϊ Μαγκνίτσκι, σύμφωνα με στοιχεία του φινλανδικού ραδιοφωνικού δικτύου YLE που αφορούν στην περίοδο 2005-2017. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, μονάδες της Nordea και άλλων σκανδιναβικών τραπεζών στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας λειτουργούσαν ως κόμβοι για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος προς όφελος Ρώσων εγκληματιών. Απώτερος στόχος ήταν να καταλήξουν αυτά τα παράνομα κεφάλαια στη Δύση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρο την Danske Bank Α/S. Πρόσφατα, η Danske Bank παραδέχθηκε πως βρέθηκε στο επίκεντρο ενός «σκανδάλου» για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ύστερα από εκτενή εσωτερική έρευνα. Παρομοίως, η Swedbank ΑΒ, που είναι η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας και ο μεγαλύτερος όμιλος στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής, βρέθηκε να έχει εμπλακεί στην ίδια υπόθεση με την Danske Bank. Σήμερα έχει επίσης τεθεί στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών της Εσθονίας και της Σουηδίας.

«Οι επενδυτές έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις στις σκανδιναβικές τράπεζες, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη προκύπτουν νέα στοιχεία», σχολιάζει ο Φίλιπ Ρίτσαρντς, αναλυτής της Bloomberg Intelligence στο Λονδίνο. Υποψίες για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έχουν ξεκινήσει από την Danske Bank και επεκτάθηκαν στη Swedbank και τη Nordea Bank, με κίνδυνο να επισκιάσουν έναν ολόκληρο τομέα του σκανδιναβικού τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποκάλυψε το ραδιοφωνικό δίκτυο YLE μαζί με τη δανική εφημερίδα Berlingske, τα περισσότερα ύποπτα κεφάλαια της Nordea πέρασαν από τις μονάδες της φιλανδικής τράπεζας στην Εσθονία, στη Δανία και στη Φινλανδία.

Στο δίκτυο που είχε δημιουργηθεί για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος περιλαμβάνονταν τακτικά και εικονικές εταιρείες που βοηθούσαν στη φοροδιαφυγή. Ο Σέργκεϊ Μαγκνίτσκι πέθανε σε ένα κελί σε φυλακές της Μόσχας αφού είχε αποκαλύψει σκάνδαλο φορολογικής διαφθοράς. Μέσα στην εβδομάδα, η επικεφαλής διαχείρισης κινδύνου της Nordea Τζούλι Γκάλμπο δήλωσε στην Berlingske πως δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά «συνέβησαν πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβούν». Στο παρελθόν, είχε επιβληθεί πρόστιμο στη Nordea από τις σουηδικές αρχές διότι δεν είχε συμμορφωθεί πλήρως με το κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. «Μέχρι να αποκαλύψουν οι τράπεζες κάθε πτυχή των παράνομων συναλλαγών τους θα ξετυλίγεται μια νέα πτυχή με ύποπτες συναλλαγές συνεχώς», προσθέτει ο Ρίτσαρντς της Bloomberg Intelligence.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή