ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σκληρό «παζάρι» της Amazon για να μειώσει τα φορολογικά βάρη

to-skliro-pazari-tis-amazon-gia-na-meiosei-ta-forologika-vari-2303309

Με σκληρούς όρους διαπραγματεύεται η Amazon τους φόρους που καλείται να πληρώσει στις πολιτείες των ΗΠΑ, απειλώντας ακόμη και με την κατάργηση θέσεων εργασίας για να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη μεταχείριση, σύμφωνα με τους New York Times. Προκύπτει δε, πως ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου όχι μόνον δεν πλήρωσε κανέναν φόρο στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, παρά τον διπλασιασμό των κερδών του πέρυσι, αλλά έλαβε και επιστροφή 129 εκατ. δολαρίων, όπως τεκμηριώνει το αμερικανικό περιοδικό Fortune. Χάρις στη μείωση της φορολογίας που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ, την καταβολή μπόνους με μετοχές και άλλα «παράθυρα» του νόμου, η Amazon δήλωσε κέρδη άνω των 11 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώσει ούτε ένα σεντ φόρο.

Το 2010, όταν οι φορολογικές αρχές της πολιτείας του Τέξας πίεσαν την Amazon να πληρώσει αναδρομικά φόρους σχεδόν 270 εκατ. δολαρίων, η διοίκηση έκλεισε τη μοναδική αποθήκη που διέθετε στην πολιτεία και ματαίωσε σχέδια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επειτα από μια διετία, η πολιτεία του Τέξας απέσυρε την απαίτηση για την καταβολή των φόρων με αντάλλαγμα τη δημιουργία περισσότερων αποθηκών και κατ’ επέκταση θέσεων εργασίας. Το 2011 συνέβη ανάλογο περιστατικό στη Νότια Καλιφόρνια. Εκεί η εφορία δεν ενέδωσε αρχικά σε αίτημα της Amazon για μείωση των φόρων. Μετά, όμως, πείστηκε να δώσει φοροαπαλλαγές διότι η Amazon υποσχέθηκε να αυξήσει τις προσλήψεις στην πολιτεία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας της Αmazon να περιορίσει τα φορολογικά της βάρη εντοπίζεται στο Σιάτλ. Πέρυσι, η Amazon «πάγωσε» σχέδια για την ανέγερση ουρανοξύστη και απείλησε πως θα μισθώσει άλλο κτίριο που βρίσκεται υπό κατασκευή, όταν η πολιτειακή διοίκηση προωθούσε την επιβολή φόρου για τους μεγάλους εργοδότες. Το δημοτικό συμβούλιο μείωσε τον φόρο που, όμως, ανακλήθηκε τελικά λόγω ισχυρού λόμπινγκ, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι New York Times. Κι όμως η Amazon αποφάσισε να μην εγκατασταθεί ούτε στα 722.000 τετραγωνικά μέτρα του ουρανοξύστη που τελεί υπό κατασκευή, αποφασίζοντας να υπενοικιάσει τους χώρους αυτούς.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για «σοκ στο σύστημα» όταν η Amazon ματαίωσε αιφνιδίως σχέδια για τη δημιουργία κεντρικών γραφείων στη μητρόπολη. Ενώ κτιζόταν επί σειράν ετών ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων με χωρητικότητα 25.000 ατόμων, η Amazon άλλαξε ρότα ξαφνικά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Amazon καθώς και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ καταφέρνουν να πληρώνουν ελάχιστους φόρους σε σχέση με τα κέρδη τους, διότι μπορούν να εκμεταλλευθούν τα ευνοϊκά καθεστώτα που προσφέρουν οι πολιτείες ή οι δημοτικές αρχές των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Η τακτική αυτή ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε έρευνες και να ζητήσει την πληρωμή αναδρομικών φόρων. Αναλυτικότερα, η Apple αναγκάστηκε να πληρώσει αναδρομικά 13 δισ. δολάρια στην Ιρλανδία, αφού η Κομισιόν αποφάσισε πως οι χαμηλοί φόροι που πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια συνιστούν έμμεση κρατική βοήθεια.

Σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ετήσιου φόρου 3% στα έσοδα των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου όπως είναι η Amazon, η Google, η Facebook, η Uber και η Airbnb. O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien πως το κράτος αποβλέπει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αυτόν τον φόρο.