Συνεχίζεται η άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Συνεχίζεται η άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να δώσουν βάση στα ευοίωνα στοιχεία για τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ετειναν έτσι να αδιαφορήσουν για την είδηση ότι η Κίνα έθεσε τον χαμηλότερο στόχο των τελευταίων 30 ετών για την ανάπτυξη του 2019. Εξάλλου, τα νέα από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν ήταν μόνον αρνητικά, καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ το δολάριο σημείωνε και χθες άνοδο για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση.

Το ευρώ υποχωρούσε από την αρχή της συνεδρίασης αφού μετά τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ έχει επικρατήσει στην αγορά η προσδοκία ότι επίκειται νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το βράδυ κυμαινόταν γύρω στο 1,1292 δολ. Στη Βρετανία η στερλίνα έμεινε κάτω από το επίπεδο του 1,32 δολαρίου παρά τη θετική εικόνα του βρετανικού τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με θετικό πρόσημο και κέρδη 0,69%.

Με άνοδο έκλεισαν, άλλωστε, τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με τους δείκτες Xetra DAX και CAC 40 να κλείνουν με κέρδη 0,24% και 0,21% αντιστοίχως. Με οριακές απώλειες 0,01% έκλεισε μόνο το χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς η Ιταλία διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση.

Ηταν, όμως, μια κακή ημέρα για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις καθώς φαίνεται να απλώνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης το σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος, που έχει παρασύρει στη δίνη τις τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,4% ενώ η μετοχή της αυστριακής RBI σημείωσε πτώση άνω του 12%.

Παράλληλα, υποχώρηση για πέμπτη συναπτή ημέρα σημείωσε χθες η τιμή του χρυσού, που βρισκόταν το βράδυ στα 1.282,96 δολάρια η ουγγιά, αλλά και οι τιμές του πετρελαίου. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 56,48 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 65,54 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινείτο από την αρχή της συνεδρίασης και η Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν αργά το βράδυ κέρδη 08% και 0,11%. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα υποχώρηση των δύο δεικτών που αντανακλούσε την αιφνιδιαστική μείωση των δαπανών του αμερικανικού κράτους για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή