Οι ΗΠΑ αφαιρούν εμπορικά προνόμια από Τουρκία, Ινδία

Οι ΗΠΑ αφαιρούν εμπορικά προνόμια από Τουρκία, Ινδία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο φαίνεται να ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αποφάσισε να αφαιρέσει από την Τουρκία και την Ινδία το προνομιακό καθεστώς της αναπτυσσόμενης χώρας.

Αιτία είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το προνομιακό αυτό καθεστώς, που προσφέρει ευνοϊκούς όρους στις εμπορικές συναλλαγές. Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, το καθεστώς αυτό επιτρέπει να εισάγονται στις ΗΠΑ ορισμένα προϊόντα των δύο χωρών χωρίς κανένα δασμό υπό τον όρο, όμως, ότι η θεωρούμενη αναπτυσσόμενη χώρα προσφέρει στα αμερικανικά προϊόντα εξίσου ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της. Σύμφωνα, όμως, με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Τουρκία, που χαρακτηρίστηκε «αναπτυσσόμενη» χώρα το 1975, δεν πληροί πλέον τα κριτήρια καθώς έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό και έχει φτάσει σε «υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης». Αντιδρώντας στην είδηση, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκάν, υπογράμμισε πως η απόφαση του προέδρου Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο που έχουν θέσει οι δύο χώρες για αύξηση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών στα 75 δισ. δολάρια.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδιώκει αυτόν τον στόχο. Προέβλεψε, άλλωστε, πως η κίνηση του Αμερικανού προέδρου θα πλήξει όχι μόνον τις τουρκικές αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η αξία των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Τουρκία ανήλθε σε 20,9 δισ. δολάρια το 11μηνο του 2018. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 1,74 δισ. δολάρια και η χώρα είναι ο πέμπτος προμηθευτής της υπερδύναμης με ποσοστό επί των εισαγωγών τουρκικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά να φτάνει στο 8,2%. Σε ό,τι αφορά την Ινδία, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως δεν προσφέρει πλέον ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή