Η αύξηση επενδυτικών δαπανών δεν ενθουσίασε τους μετόχους της Exxon

Η αύξηση επενδυτικών δαπανών δεν ενθουσίασε τους μετόχους της Exxon

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση δαπανών ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ντάρεν Γουντς μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος του είναι να αποκαταστήσει τη μειούμενη παραγωγή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και η πρωτοβουλία του αυτή δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους μετόχους και τους επενδυτές. Προφανώς ανέμεναν πως η ExxonMobil θα «έσφιγγε το ζωνάρι» και θα διοχέτευε περισσότερο ρευστό στους μετόχους. Εξ ου και χθες η τιμή της μετοχής της πετρελαϊκής κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αμερικανική αγορά υποχώρησε 1,95%, στα 78,43 δολάρια.

Ο κ. Γουντς ανέφερε ότι το 2020 θα αυξηθούν οι δαπάνες της ExxonMobil κατά 10%-17% στα 33-35 δισ. δολάρια από τα σημερινά 30 δισ. δολάρια. «Στόχος της στρατηγικής μας είναι να βγούμε μπροστά επιθετικά, την ώρα που οι ανταγωνιστές μας αναδιπλώνονται». Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού δέχεται ισχυρές πιέσεις να περιορίσει τις δαπάνες και να ενισχύσει την τιμή της μετοχής, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια έχει ελάχιστα ανέλθει. «Δεν αποτελεί έκπληξη η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση για αυξημένες δαπάνες», παρατηρεί ο αναλυτής Μοχάμεντ Γκίλαμ της Raymond James. «Οι επενδυτές εντείνουν τις πιέσεις στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους». Από τη δική του πλευρά ο Ντάρεν Γουντς υπερασπίστηκε την επιλογή του, τονίζοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση τόσο για «μαύρο χρυσό» όσο και για φυσικό αέριο ενισχύεται. Οπότε η ελάττωση της παραγωγής από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις πρέπει να αντισταθμιστεί από νέα σχέδια διερεύνησης εδαφών. Στα 9 από τα 10 τελευταία τρίμηνα η ExxonMobil έχει εμφανίσει χαμηλότερη παραγωγή. Γι’ αυτό και ορισμένα από τα μεγαλύτερά της στοιχήματα είναι η αύξηση της παραγωγής από τη Λεκάνη Πέρμιαν στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό, τα υπεράκτια έργα στη Βραζιλία και στη Γουιάνα, καθώς και οι επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή