Αυξάνονται οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση στο 3,3% το 2019 και 3,4% το 2020 έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων 3,5% και για τα δύο έτη, κυρίως λόγω των εντάσεων στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και της αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωζώνης κατά 0,8 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 στο 1,0% και 1,2% το 2020, αντίστοιχα. Η αναθεωρημένη οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις ήδη αυξημένες ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, καθώς η δημοσίευσή της ακολούθησε σειρά ασθενών οικονομικών στοιχείων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ISM στον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών 54,2 τον Φεβρουάριο, το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2015 και οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5% τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009. Στην Ευρωζώνη, παρά την αύξηση του Σύνθετου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI σε υψηλό 4 μηνών 51,9 τον Φεβρουάριο, ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων υποδεικνύοντας ύφεση.

Οι αυξημένες ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της διεθνούς οικονομίας έστρεψαν για ακόμη μία φορά τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά, έπειτα από προσωρινή άνοδο τη Δευτέρα στο 2,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας για μειωμένο κίνδυνο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου των ΗΠΑ βρέθηκε εκ νέου σε πτωτική πορεία τις επόμενες ημέρες, υποχωρώντας την Πέμπτη κοντά στην περιοχή του 2,68%, περίπου 8 μ.β. χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και οι γερμανικοί τίτλοι, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί την Πέμπτη στο 0,11%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών 0,08% που είδαμε στα τέλη Φεβρουαρίου. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ/δολάριο κινήθηκε πτωτικά, καταγράφοντας χαμηλό δύο εβδομάδων 1,1284 την Πέμπτη. Σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, η ισοτιμία κατέγραφε την Πέμπτη απώλειες περίπου 0,8%, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειες ανέρχονται σε 1,5% μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια στα τέλη Ιανουαρίου να σπάσει το φράγμα του 1,1500.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή