Αναλαμβάνει δράση για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας η ΕΚΤ

Αναλαμβάνει δράση για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας η ΕΚΤ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα στήριξης ανήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019, αντί του φετινού καλοκαιριού που είχε αναγγείλει τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει επίσης τρίτο γύρο δημοπρασιών με φθηνά δάνεια, σε μια περίοδο που οι εμπορικές τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters. Σημειωτέον ότι χθες ανακοινώθηκαν στοιχεία από τη Eurostat που επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη προς τα τέλη του περυσινού έτους.

Η στροφή της ΕΚΤ σε μια πιο χαλαρή πολιτική γίνεται μόλις λίγους μήνες μετά τον τερματισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και ειδικότερα του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ανάλογη κατεύθυνση έχει ήδη χαράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες. «Διανύουμε μια περίοδο συνεχιζόμενης αδυναμίας και επίμονης αβεβαιότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η ΕΚΤ θεωρεί πια πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί μόνον κατά 1,1% το 2019 από το 1,7% που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, όταν τερματίστηκαν οι μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων. «Η επιμονή της αβεβαιότητας αυτής αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στην απειλή του προστατευτισμού και στην ευάλωτη κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει, επίσης, ένα νέο γύρο δημοπρασιών (TLTRO III) για τη χορήγηση διετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ετσι θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν την αποπληρωμή δανείων 720 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από προηγούμενες δημοπρασίες TLTROs της ΕΚΤ. Επιβεβαιώνονται, ως εκ τούτου, εκτιμήσεις που ήθελαν την ΕΚΤ να προχωρεί σε έναν γύρο φθηνών δανείων που θα είναι, όμως, μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τους προηγούμενους. Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης πως θα συνεχιστεί η επανεπένδυση των τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο και αφού αυξηθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων και των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2016, αντίστοιχα. Μεγάλη ώθηση στις τιμές των κρατικών ομολόγων έδωσε η πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019 ή όσο κριθεί αναγκαίο. Σήμερα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης είναι μηδενικό, ενώ τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κυμαίνονται στο 0,25% και στο -0,40%, αντίστοιχα.

Χθες, η Eurostat ανακοίνωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη το δ΄ τρίμηνο του 2018 από το προηγούμενο. Αναθεώρησε, επίσης, τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου από το 1,2% που είχε εκτιμηθεί τον Φεβρουάριο. Μέσα στην εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ προέτρεψε, στην έκθεση με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του, τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν με την εφαρμογή μέτρων στήριξης σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Ο οργανισμός αναθεώρησε αρκετά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, από το 1,8% που είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο, στο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή