«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας είναι αξιόπιστα», υποστηρίζει το Πεκίνο

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας είναι αξιόπιστα», υποστηρίζει το Πεκίνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις αμφοβολίες που έχουν επανειλημμένως εκφραστεί για την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων της Κίνας, το Πεκίνο επιχειρεί να κατευνάσει τις σχετικές ανησυχίες και να υπερασπιστεί τα στατιστικά στοιχεία του. «Το λογιστικό σύστημα που εφαρμόζουμε είναι σύμφωνο με τις διεθνείς προδιαγραφές και τα στοιχεία μας για το ΑΕΠ της Κίνας είναι επιστημονικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα σε διεθνές επίπεδο», σχολίασε χθες ο Νινγκ Ζίζε, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η πρωτοβουλία τεσσάρων Αμερικανών ακαδημαϊκών στελεχών του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που παρουσίασαν στο Ινστιτούτο Brookings μελέτη τους σχετική με την κινεζική οικονομία.

Στην εν λόγω μελέτη υποστήριζαν ότι στο χρονικό διάστημα από το 2008 έως και το 2016 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ήταν κατά μέσον όρο 1,7 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Πεκίνο. Η κίνηση προηγείται, έτσι, κατά λίγες ημέρες των επίσημων στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις στην Κίνα. Αυτή τη φορά το Πεκίνο θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία συνολικά για το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Στόχος του είναι, σύμφωνα με τον Κινέζο αξιωματούχο, να αμβλυνθούν εποχικοί παράγοντες όπως ο εορτασμός του κινεζικού νέου έτους, για παράδειγμα, που μπορεί να στρεβλώνουν τη συνολική εικόνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τα στοιχεία αυτά θα σκιαγραφούν πλήρως την εικόνα της κινεζικής οικονομίας σε επιβράδυνση καθώς όλα τα μεγέθη θα υπολείπονται των αντίστοιχων του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, αναμένεται να παρουσιάζουν την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής να επιβραδύνεται στο 5,5% από το 5,7% του Δεκεμβρίου, την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στο 8,1% από το 8,2% του Δεκεμβρίου και μόνον τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 6,0% περισσότερο, δηλαδή από το 5,9% του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξιν Χουά ανέφερε χθες πως ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε συμφώνησε με τον Αμερικανό εκπρόσωπο εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των εμπορικών συνομιλιών. Τόνισε επίσης πως έχουν ήδη συζητήσει για ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως οι διατυπώσεις μιας εμπορικής συμφωνίας. Σύμφωνα, πάντως, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Χιούκαμπι Σάντερς, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει την ημερομηνία έναρξης της επόμενης φάσης των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή