Ειδικό φόρο στις τράπεζες εξετάζει η σουηδική κυβέρνηση

Ειδικό φόρο στις τράπεζες εξετάζει η σουηδική κυβέρνηση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σουηδική κυβέρνηση επανεξετάζει την ιδέα επιβολής ειδικού φόρου στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, καθώς τράπεζες της χώρας κατηγορούνται πως εμπλέκονται σε σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία των χωρών της Σκανδιναβίας. Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον λέει πως επιδίωξή της είναι ο προτεινόμενος φόρος να στοχεύει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε η Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Θέλουμε να έχει πιο στενή φορολογική βάση και να πλήττει αυτό που στοχεύει να πλήξει». Η σχετική πρόταση εντάσσεται σε σχέδιο ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης και είναι πιθανόν να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας, καθώς οι κατηγορίες ότι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ότι βοήθησαν πλούσιους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν έχουν καθορίσει την αντίληψη της κοινής γνώμης για τον κλάδο. «Η συμπάθεια προς τον κλάδο δεν είναι τόσο ισχυρή», λέει η Αντερσον.

«Η αγάπη προς τις τράπεζες δεν διαποτίζει την ψυχή των Σουηδών», προσθέτει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας προσπαθεί να επιβάλει ειδικό φόρο στις τράπεζες, ωστόσο οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν κριθεί ασύμβατες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού, ενώ οι τοπικές αρχές είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με τις προτάσεις της επιβάλλει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις σουηδικές επιχειρήσεις. Πιο πρόσφατα, όμως, η κυβέρνηση Λόφβεν άρχισε να εξετάζει την περίπτωση να σχεδιάσει φόρο που θα επιβάλλεται σε τράπεζες ασχέτως του πού διατηρούν την έδρα τους. Η νέα ιδέα άρχισε να αναπτύσσεται μετά την απόφαση της Nordea Bank να μεταφέρει την έδρα της από τη Στοκχόλμη στη Φινλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή