Κέρδη για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα υπερψήφιζε την πρόταση για μη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, η υποχώρηση της μετοχής της Inditex κατά 4,5% και της Adidas κατά 2,4% περιόρισαν την άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 στο 0,6%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος μόλις κατά 0,1% εξαιτίας της ενίσχυσης της λίρας έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που δεν ευνοεί τις περισσότερες από τις εταιρείες του δείκτη, διότι έχουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε δολάρια. Ο Stoxx Europe 600 είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι και κατά 1%, ωστόσο η υποχώρηση της μετοχής της Inditex, μητρικής εταιρείας της Zara, εξαιτίας ελαφρώς χειρότερων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων για το 2018 και της ανακοίνωσης του κλεισίματος περισσότερων καταστημάτων το 2019, αντιστάθμισε σε άνοδο του δείκτη ενεργειακών εταιρειών κατά 1,6%. Η μετοχή της Adidas υποχώρησε και αυτή σημαντικά αφότου ανακοίνωσε πως προβλήματα στην εφοδιαστική της αλυσίδα θα περιορίσουν τις πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο, ιδιαίτερα στην αγορά της Βορείου Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,75% και στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,69%. Ανοδική ήταν η χθεσινή ημέρα και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, που έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,57%. Η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,11% έναντι του δολαρίου και το ευρώ κατά 0,31% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η Wall Street ενισχυόταν χθες βράδυ για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κυρίως χάρη στην άνοδο των παραγγελιών για κεφαλαιουχικά προϊόντα κατά 0,8% τον Ιανουάριο, αν και η μετοχή της Boeing παρέμεινε στο επίκεντρο, υποχωρώντας κατά περίπου 2,8%. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,4%, ενώ ο S&P 500 εμφάνιζε κέρδη της τάξης του 0,8%. Ελαφρώς καλύτερη απόδοση είχε ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος ενισχυόταν κατά 0,9%.

Σημαντικά κέρδη εμφάνιζαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται κατά 1,5%,  στα 67,67 δολ. το βαρέλι και την τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) να ανεβαίνει κατά 2,66% στα 58,36 δολ. το βαρέλι. Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου έναντι σημαντικών ξένων νομισμάτων υποχωρούσε κατά 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή