Στην τελική ευθεία οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

Στην τελική ευθεία οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ το αμερικανικό Κογκρέσο. Αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων δασμών εις βάρος του Πεκίνου εάν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και γενικά στην κατάργηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού. Απευθυνόμενος σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε πως η επιλογή επιβολής νέων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα πρέπει να παραμείνει ως απειλή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εφαρμόσει το Πεκίνο τα συμφωνηθέντα με τις ΗΠΑ. Την τοποθέτηση αυτή επιβεβαίωσε ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg. «Ο κ. Λαϊτχάιζερ είναι σκληρός διαπραγματευτής. Η κινεζική κυβέρνηση το έχει συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο κ. Πόρτμαν.

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα από το 2018, με την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές άνω των 250 δισ. δολαρίων, έχει επιδεινώσει αρκετά τις προοπτικές ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Μαζί με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας για τις επιδόσεις των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής. Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι να καταργήσει το Πεκίνο όρο που αναγκάζει ξένες εταιρείες να μοιράζονται την τεχνογνωσία και τις καινοτομίες τους με κινεζικές για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ενα ακόμη μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις που δίνει το Πεκίνο στις εγχώριες εταιρείες, αλλά και η «χειραγώγηση» του γουάν. Σκοπός της ακρόασης του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ ήταν να ενημερωθεί η Γερουσία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει προγραμματιστεί η αναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, επίσης, η επικύρωση της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Μεξικού – Καναδά. Επί του θέματος, ο κ. Λαϊτχάιζερ είπε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια λύση για την κατάργηση των δασμών που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά και το Μεξικό. Υπενθυμίζουμε πως δασμοί επιβλήθηκαν σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε θέσει ως προθεσμία τις αρχές Μαρτίου για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, υπό την απειλή πρόσθετων δασμών σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων. Ομως, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε τη μετάθεσή της μέχρι τη σύναψη μιας συμφωνίας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε αρχικά ως θετική εξέλιξη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή