ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Υψηλότερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή

eyrozoni-ypsiloteri-ton-ektimiseon-i-viomichaniki-paragogi-2304735

Λιγότερο απ’ όσο φοβούνταν πολιτικοί και επενδυτές συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, εξέλιξη που δείχνει πως η οικονομία ενδεχομένως να σταθεροποιείται μετά την επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο, παράγοντες όπως το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η επιβράδυνση της οικονομίας της τελευταίας εξακολουθούν να απειλούν την εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,4% σε μηνιαίο επίπεδο, αν και υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία αύξηση κατά 1% και ετήσια συρρίκνωση κατά 2,1%. Η ανάκαμψη του Ιανουαρίου επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο χάρη στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 2,4% σε μηνιαία βάση και κατά 4% σε ετήσια βάση, που αντιστάθμισε την ασθενέστερη επίδοση στην παραγωγή ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών. Παράλληλα, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και στην Ιταλία, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιστάθμισε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 1,3% και στην Ιταλία κατά 1,7%. Αντιθέτως, η Eurostat εκτίμησε πως η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία ήταν μεγαλύτερη από το 0,8% που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο και είχε μείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2018 κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Η ιταλική οικονομία περιήλθε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (-0,2% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο) και αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,9% το 2017.