Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται η Shell

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται η Shell

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Shell αποβλέπει στο να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διεθνή κλίμακα μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, επενδύοντας περίπου 30 δισ. δολάρια στην εν λόγω δραστηριότητα. Και αυτή η στρατηγική επιλογή της σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζονα απειλή για το μέλλον και τις δραστηριότητές της με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις της. Αυτές οι επιπτώσεις θα επιφέρουν τέτοια απώλεια εσόδων για τη Shell, η οποία θα είναι υψηλότερη από εκείνην που θα προκαλέσουν οι χαμηλές αποδόσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συγκεκριμένος κλάδος, σύμφωνα με τον Μαάρτεν Βετσέλααρ, διευθυντή της μονάδας νέων μορφών ενέργειας και φυσικού αερίου, έχει ετήσιες αποδόσεις 8% – 12%. Σημειωτέον πως η Shell είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή του κόσμου. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Βετσέλααρ τόνισε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναδειχθούμε στον μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Δεν ενδιαφερόμαστε για την ηλεκτρική ενέργεια υπό τη σημερινή μορφή της, γιατί μας ενδιαφέρει το πώς θα είναι τα πράγματα μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια».

Αυστηρότερη νομοθεσία

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επενδυτές και μέτοχοι ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας να κινηθούν αναλόγως και να προστατεύσουν τις δραστηριότητες και τα συμφέροντά τους από τις επιπτώσεις της γενικότερης στροφής σε καύσιμα με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτή η μεταστροφή μεταφράζεται και σε αυστηρότερη νομοθεσία όπως οι σκληρότεροι έλεγχοι στην Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και στις επιλογές των καταναλωτών ή τις κινητοποιήσεις οργανώσεων στη Γερμανία για πόλεις χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πιέσεις είναι πιο ασφυκτικές στη Γηραιά Ηπειρο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νορβηγός υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια να κάνουν αποεπενδύσεις από πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου, ώστε να προφυλαχθούν από τη σταθερή πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος κολοσσός, η βρετανική ΒΡ, έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία φόρτισης αυτοκινήτων στη Βρετανία, ενώ η γαλλική Total εξαγόρασε την εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού Direct Energie. Επιπλέον, οι δύο ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν κάνει επενδύσεις και στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Η δε Shell έχει την πάροχο ηλεκτρισμού First Uility, την εταιρεία φόρτισης οχημάτων NewMotion και μερίδιο στην αμερικανική μονάδα ηλιακής ενέργειας Silicon Rancsh.

Ο βραχίονας ηλεκτρικής ενέργειας της Shell βρίσκεται, βέβαια, σε πειραματική φάση ακόμη. Σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν τα όσα δήλωσε ο Mαάρτεν Βετσέλααρ στην παγκόσμια διάσκεψη του κλάδου της ενέργειας στο Χιούστον, CERAWeek. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της Shell να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035 θα πρέπει να πουλάει μεγάλες ποσότητες καθαρής ενέργειας και αυτό θα την αναδείξει σε κορυφαία στο πεδίο. «Πολλοί από τους ανταγωνιστές μας έχουν ένα ξεπερασμένο και συγκεντρωτικό επιχειρησιακό μοντέλο, βασιζόμενοι στα εργοστάσια λιγνίτη και πυρηνικής ενέργειας», προσέθεσε. «Το μέλλον είναι πιο αποκεντρωμένο και ανήκει στους πελάτες μας, που θα έχουν στο υπόγειό τους μια μπαταρία φόρτισης του σπιτιού, αλλά και σε εκείνους που θα έχουν φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην ταράτσα τους – και αυτών την απόδοση θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε ως εταιρεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή