Ο «Ελληνας» Τζόσεφ Νίσιμ που «έχτισε» μια αυτοκρατορία

Ο «Ελληνας» Τζόσεφ Νίσιμ που «έχτισε» μια αυτοκρατορία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα συνέχιζα να εργάζομαι για άλλα 100 χρόνια, γιατί κάνω την πιο υπέροχη δουλειά στον κόσμο: επινοώ προϊόντα, τα φέρνω σε επαφή με τις διαφημιστικές και πείθω ανθρώπους να τα αγοράσουν», είχε δηλώσει ο δραστήριος επιχειρηματίας Τζόσεφ Νίσιμ, ιδρυτής της ιταλικής Bolton Group, ο οποίος πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης λίγες ημέρες αφού γιόρτασε τα εκατοστά του γενέθλια.

Παρότι ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο «πατέρας» της Rio Mare και άλλων περίπου πενήντα εταιρειών γνωστών παγκοσμίως παρέμενε πάντοτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Νίσιμ εδραιώθηκε στην ιταλική επιχειρηματική σκηνή υιοθετώντας χαμηλό προφίλ και ακολουθώντας τολμηρή επιχειρηματική στρατηγική. Οταν πλέον είχε καταστήσει την Bolton Group ισχυρό παίκτη στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, επέλεξε να ακολουθήσει ασφαλή πολιτική, αγοράζοντας μειοψηφικά μετοχικά πακέτα σε μεγάλες εταιρείες, ενώ διαχειριζόταν την κολοσσιαία Bolton Group σαν να ήταν οικογενειακή επιχείρηση. Τα παιδιά του Νίσιμ κατέχουν βασικές θέσεις στην επιχείρηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Tύπου, ο ίδιος παρακολουθούσε στενά τις εργασίες της εταιρείας και είχε λόγο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Επιχειρηματικές κινήσεις

Ο ελληνικής καταγωγής Τζόσεφ Νίσιμ έχτισε την ιταλική αυτοκρατορία του με περιπετειώδη τρόπο. Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1919 σε οικογένεια Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, διέφυγε από τη γενέτειρά του πριν από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Νίσιμ κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό, όπου έλαβε μετάλλιο ανδρείας για τη γενναιότητα που επέδειξε στον πόλεμο, ώσπου το 1947 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. «Εφθασα και ένιωσα αμέσως σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου, η Ιταλία ήταν πιο φιλόξενη, πιο ευγενική και πιο εξελιγμένη χώρα από την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Νίσιμ, σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore.

Μόλις δύο χρόνια μετά την άφιξή του στην Ιταλία, το 1949, ο Τζόσεφ Νίσιμ ίδρυσε στο Μιλάνο μια εταιρεία εισαγωγών και εξαγωγών για καταναλωτικά προϊόντα, μέσω της οποίας έγινε αισθητή η παρουσία του στην αγορά. Μία από τις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις του ήταν ιδιαίτερα τολμηρή: αγόρασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές της IBM, που λειτουργούσε με διάτρητες κάρτες «προκειμένου να εισάγει προϊόντα της Procter and Gamble (P&G) στην Ιταλία», όπως είχε δηλώσει στον επικεφαλής της IBM προτού επικοινωνήσει με την αμερικανική P&G. Το στοίχημα του Νίσιμ πέτυχε, αφού κατάφερε να πείσει τα διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού κολοσσού να συνεργαστούν μαζί του. Η συνεργασία με την P&G εκτόξευσε την πορεία του Νίσιμ, ο οποίος ίδρυσε αμέσως μετά την Exportex, που έγινε γνωστή ως η καλύτερη εταιρεία στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών. Ο επιχειρηματίας εξακολούθησε να ιδρύει και να εξαγοράζει εταιρείες και να συνεργάζεται με μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Το τελικό προϊόν της συναρπαστικής πορείας του Τζόσεφ Νίσιμ είναι η Bolton Group, η οποία εδράζει στο Μιλάνο, με τζίρο που υπολογίζεται πως υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Η Bolton Group περιλαμβάνει περίπου πενήντα εταιρείες, με πιο δημοφιλείς τη Rio Mare, την Omino Bianco, την Overlay και την UHU. Πέντε είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο όμιλος: καθαριστικά, προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής, κόλλες και, φυσικά, τρόφιμα, από τα οποία αποκομίζει σχεδόν τα μισά έσοδα. Το 48% των εσόδων της επιχείρησης προέρχεται από την Ιταλία, αν και ο όμιλος έχει παρουσία σε 139 χώρες.

Εκτός από ηγέτης μιας τεράστιας επιχείρησης, ο Τζόσεφ Νίσιμ ήταν ιδιαίτερα ενεργός σε κοινωνικές δραστηριότητες και στον τομέα των τεχνών. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του οργανισμού που στηρίζει τη Σκάλα του Μιλάνου και κατείχε σημαντική θέση στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Μάλιστα, το αμφιθέατρο του μνημείου Ολοκαυτώματος στο Μιλάνο είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή