Σημαντικές εξελίξεις για το Brexit, ενίσχυση για στερλίνα

Σημαντικές εξελίξεις για το Brexit, ενίσχυση για στερλίνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit παραμένουν στο επίκεντρο των αγορών. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β) από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), το Κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει ακόμη καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για το σχέδιο εξόδου, είτε αυτό της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους είτε κάποιο συναφές.

Την εβδομάδα που διανύσαμε, ύστερα από σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές απέρριψαν για δεύτερη φορά το σχέδιο εξόδου της πρωθυπουργού, καταψήφισαν το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε. (άτακτη έξοδος) και ψήφισαν υπέρ της αναβολής της ημερομηνίας εξόδου του Η.Β.

Το σχετικό αίτημα για επέκταση του άρθρου 50 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο ορίζει τη διαδικασία αποχώρησης ενός κράτους-μέλους, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση του Η.Β. στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21/22 Μαρτίου οπότε θα ληφθεί και η σχετική απόφαση, για την οποία απαιτείται ομοφωνία και από τα 27 μέλη-κράτη. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση του Συμβουλίου ενώ, ακόμη και εάν τελικά δοθεί έγκριση για επέκταση (διάρκειας τριών μηνών ή μεγαλύτερη), η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit θα παραμένει αμείωτη για όσο διάστημα η Βουλή των Κοινοτήτων δεν συναινεί σε ένα σχέδιο αποχώρησης της χώρας. Επειτα από απόρριψη δύο φορές, το σχέδιο εξόδου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα κατατεθεί σε νέα ψηφοφορία την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, η στερλίνα υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,3300 έναντι του δολαρίου στο τέλος της εβδομάδας μετά από άνοδο στο 1,3383 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών στον απόηχο της καταψήφισης του σεναρίου άτακτης εξόδου, παραμένοντας όμως 2% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση – η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Εν μέσω γενικότερης αποδυνάμωσης του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) την επόμενη εβδομάδα, κέρδη σημείωσε και το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η σχετική ισοτιμία βρέθηκε κοντά στην περιοχή του 1,1350 στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά από τις 5 Μαρτίου προτού υποχωρήσει κοντά στο 1,1300 την Παρασκευή, περίπου 0,7% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, αλλά περισσότερο από 1% ενισχυμένη σε σύγκριση με τα χαμηλά ενάμισι έτους περίπου που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ανακοινώσεις από την ΕKT για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή