«Χειρόφρενο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για το 2019

«Χειρόφρενο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για το 2019

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσαρμογή στους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και ενδεχομένως με εκδήλωση κάποιας ανησυχίας για την επιβράδυνση ισοδυναμούν οι αποφάσεις που ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, η Federal Reserve (Fed) ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα στο 2,5% τα επιτόκια του δολαρίου, αλλά και ότι δεν προτίθεται πλέον να προχωρήσει σε καμία περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού κατά το τρέχον έτος.

Διαψεύδει, έτσι, τις εκτιμήσεις της αγοράς, που προεξοφλούσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακόψει μεν κάπως την πορεία που έχει δρομολογήσει τα τελευταία τρία χρόνια προς την επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά και πάλι θα προχωρήσει σε μία μόνον αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Εν ολίγοις, ότι θα αρκεστεί να επιβραδύνει τον βηματισμό της προς την πιο περιοριστική νομισματική πολιτική με μία μόνον αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου και όχι με δύο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τον Δεκέμβριο.

Τώρα η Fed προγραμματίζει μόνον αύξηση του κόστους δανεισμού, την οποία και τοποθετεί πλέον στο 2021 και όχι το επόμενο έτος, για το οποίο μόλις τον Δεκέμβριο σχεδίαζε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Οπως τόνισε στη σχετική της ανακοίνωση, δεν διαβλέπει την ανάγκη να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι περιορίζει τις μηνιαίες πωλήσεις από τους τίτλους συνολικής αξίας 4 τρισ. δολαρίων που έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της και αποτελούν κληροδότημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-2009. Αρχής γενομένης από τον Μάιο, μειώνει τις μηνιαίες πωλήσεις τίτλων από τα 30 δισ. δολάρια σε 15 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Fed μείωσε το χαρτοφυλάκιό της κατά περισσότερο από 350 δισ. δολάρια, καταγράφοντας την πλέον ραγδαία μείωση από την αρχή της κρίσης. Από τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα αρχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μέχρι την αξία των 20 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Οπως επισημαίνουν στο Reuters οικονομικοί αναλυτές, η Fed προσανατολίζεται, έτσι, να συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της μόνον τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Η μείωση των πωλήσεων τίτλων εντείνει την αίσθηση ανησυχίας από πλευράς της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για σαφή στροφή της πολιτικής της Fed, που στη διάρκεια της διετίας 2017-2018 προχώρησε σε επτά αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Ερχεται, άλλωστε, σε αντίθεση με τα σχέδια που ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όταν εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και συντονισμένης πτώσης των χρηματιστηρίων, η Fed δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων πιθανώς δύο ακόμη φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι αποφάσεις της συνάδουν, πάντως, με το γεγονός ότι η Fed υποβάθμισε όλες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Προβλέπει τώρα μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό και ελαφρώς υψηλότερη ανεργία. Ειδικότερα προεξοφλεί πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 2,1% φέτος, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για ανάπτυξη 2,3%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εκτιμά ότι φέτος δεν θα υπερβεί το 1,8%, ενώ τον Δεκέμβριο μιλούσε για 1,9%. «Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε από τους συμπαγείς ρυθμούς της το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους», τόνισε στη σχετική της ανακοίνωση, στην οποία τονίζει, παράλληλα, ότι «τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύει μικρότερη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ο πληθωρισμός έχει συνολικά υποχωρήσει». Τέλος, εκτιμά πως η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρώς και θα φθάσει στο 3,7%.

Ο Τραμπ επιμένει στους δασμούς

Οι δασμοί που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να μην ανακληθούν για «σημαντικό» χρονικό διάστημα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Προσέθεσε, πάντως, πως οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας οδεύουν καλώς και σύντομα «θα επιτευχθεί ομαλά η συμφωνία».

Τόσο ο ίδιος ο κ. Τραμπ όσο και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των δασμών τουλάχιστον όσο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με το Πεκίνο. Κίνητρο όσων υποστηρίζουν αυτή τη θέση είναι να λειτουργούν οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ως μοχλός πίεσης προς το Πεκίνο. «Δεν εξετάζουμε την ανάκληση των δασμών, αντιθέτως εξετάζουμε τη δυνατότητα να εξακολουθήσουμε να τους επιβάλουμε για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Τραμπ ενώπιον των δημοσιογράφων στο Λευκό οίκο. Ο ίδιος προσέθεσε πως η αμερικανική πλευρά πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι, αν καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, θα δεσμευθεί και η Κίνα μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή