Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχίας για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τον αντίκτυπο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στον τραπεζικό τομέα. Οι δύο αυτές εστίες ανησυχίας υπερίσχυσαν της όποιας τόνωσης μπορούσε να προσφέρει στις ευρωπαϊκές μετοχές το μήνυμα της Federal Reserve ότι δεν προτίθεται πλέον να αυξήσει ξανά τα επιτόκια του δολαρίου το τρέχον έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1% ακολουθώντας τις απώλειες σε Μαδρίτη και Φρανκφούρτη, καθώς οι δείκτες IBEX 35 και Xetra DAX έκλεισαν με υποχώρηση 0,53% και 0,456%, αντιστοίχως.

Αντανακλώντας τη γενικότερη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, πτωτικά κινήθηκε ο τομέας των ταξιδιωτικών εταιρειών, με τον όμιλο ξενοδοχείων Merlin να σημειώνει πτώση 6% καθώς η επενδυτική τράπεζα Berenberg συνέστησε την πώληση των μετοχών της. Πλήγμα δέχθηκε, άλλωστε, ο τραπεζικός τομέας όπως κάθε φορά που επικρατεί προσδοκία για μείωση των επιτοκίων. Πτώση μεγαλύτερη του 4% σημείωνε από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Deutsche Bank, μολονότι είχε μεγάλη ώθηση στην αρχή της εβδομάδας, όταν ανακοινώθηκε επισήμως ότι διαπραγματεύεται με την Commerzbank για τη συγχώνευσή τους.

Ο κλάδος είχε δεχθεί πλήγμα ώρες νωρίτερα από την προειδοποίηση της ελβετικής UBS για μείωση των εσόδων του.

Οπως τόνισε ο Ντέιβιντ Μάντεν, στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο, «το μήνυμα της Fed πως οδεύει προς αναπτυξιακή πολιτική σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των προβλέψεών της για ανάπτυξη άσκησαν πιέσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η υποβάθμιση των προβλέψεων της Fed για ανάπτυξη απηχεί ανάλογη κίνηση της ΕΚΤ στις αρχές του μήνα».

Οριακά ισορρόπησε σε μηδενικά επίπεδα ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2%, όπως και ο FTSE 100 του Λονδίνου. Η βρετανική αγορά ενισχύθηκε από την άνοδο των μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών ορυχείων. Παράλληλα, η υποχώρηση της στερλίνας έδωσε ώθηση στις μετοχές πολλών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται εκτός Βρετανίας και σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT