Πλήρωσε «χρυσό» το swap με τη Citigroup ο Νικολάς Μαδούρο

Πλήρωσε «χρυσό» το swap με τη Citigroup ο Νικολάς Μαδούρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη πλήγμα δέχτηκε χθες η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, καθώς η Citigroup ανακοίνωσε πως θα καταθέσει περίπου 260 εκατ. δολάρια, που προκύπτουν από την εκκαθάριση συναλλαγής swap που είχε κάνει με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε λογαριασμό στις ΗΠΑ, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση ο πρόεδρος Μαδούρο.

Στις 11 Μαρτίου η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας είχε αποτύχει να επαναγοράσει από τη Citigroup ποσότητα χρυσού αξίας σχεδόν 1,1 δισ. δολαρίων, που είχε δώσει ως εγγύηση για συμφωνία χρηματοδότησης που είχε κάνει το 2015. Η διαφορά στην τιμή του χρυσού μεταξύ του 2015 και σήμερα, 260 εκατ. δολάρια, θα κατατεθεί σε λογαριασμό που ήλεγχε στο παρελθόν η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ωστόσο, πλέον το καθεστώς Μαδούρο δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν τον λογαριασμό και μάλιστα είναι πιθανό τον έλεγχο των χρημάτων να αποκτήσει η παράλληλη κυβέρνηση που σχηματίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας εξετάζει το ενδεχόμενο να δηλώσει ανωτέρα βία, ώστε να αιτιολογήσει τη μη επαναγορά του χρυσού ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, με το επιχείρημα πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ την εμπόδισαν να αντλήσει μετρητά από τις αγορές, ώστε να πληρώσει για τον χρυσό. Εκπρόσωπος Τύπου της Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας δεν απάντησε σε αντίστοιχο ερώτημα.

Αν και ο πρόεδρος Μαδούρο εξακολουθεί να ελέγχει την εξουσία στη Βενεζουέλα μέσω του στρατού, των δικαστηρίων και του κρατικού μηχανισμού, ο Γκουαϊδό εκμεταλλεύεται την υποστήριξη που έχει λάβει από δεκάδες κυβερνήσεις για να αποκτάει σταδιακά τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό. Εχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Citgo στο Χιούστον των ΗΠΑ από την κρατική εταιρεία Petroleos de Venezuela, ενώ αναλαμβάνει τον έλεγχο ακινήτων που ανήκουν σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε μετρητά, σύμφωνα με το Bloomberg, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ώστε να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια. Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας Εθνοσυνέλευση έχει ανακοινώσει πως έχει εντοπίσει κεφάλαια 3,2 δισ. δολαρίων, τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα σε 20 λογαριασμούς στις ΗΠΑ που ελέγχονταν από την κυβέρνηση Μαδούρο. Νωρίτερα φέτος, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αρνηθεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση Μαδούρο χρυσό αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Πέρυσι η κυβέρνηση Μαδούρο είχε χρησιμοποιήσει περίπου το 40% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, πουλώντας τον σε εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, στο πλαίσιο απέλπιδας προσπάθειας να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να αποπληρώσει πιστωτές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή