«Φρένο» από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας στη βουτιά της λίρας

«Φρένο» από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας στη βουτιά της λίρας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από παρέμβαση της Τράπεζας της Τουρκίας αλλά και τις απειλές που εξακόντισε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά των τραπεζών, η τουρκική λίρα ανέκαμψε χθες με το δολάριο να αντιστοιχεί σε 5,4222 τουρκικές λίρες. Ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα όταν η ελεύθερη πτώση της θύμισε τη νομισματική κρίση του περασμένου καλοκαιριού.

Οπως ανέφερε το Bloomberg, η Τράπεζα της Τουρκίας άφησε να εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 300% το επιτόκιο overnight δανεισμού λιρών. Κατέστησε, έτσι, υπερβολικά δαπανηρό τον δανεισμό λιρών και ύψωσε ένα δυσθεώρητο εμπόδιο σε όσους δανείζονταν λίρες με σκοπό την κερδοσκοπία. Βρέθηκαν, έτσι, «εγκλωβισμένοι» στις τοποθετήσεις τους σε τουρκικές λίρες όσοι επενδυτές θέλησαν να απαλλαγούν από το τουρκικό νόμισμα.

Εξάλλου, οι τράπεζες απέφυγαν τη συμμετοχή σε αγοραπωλησίες του νομίσματος φοβούμενες την αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τουρκίας «πάγωσε» την Παρασκευή, όταν οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες κατά της JP Morgan Chase & Co αλλά και άλλων τραπεζών κατηγορώντας τις για κερδοσκοπία κατά του τουρκικού νομίσματος. Το κλίμα της «παγωμάρας» ενετάθη την Κυριακή, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως θα τιμωρηθούν όσα στελέχη τραπεζών εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του νομίσματος. Την Παρασκευή το νόμισμα της Τουρκίας είχε διολισθήσει έναντι του δολαρίου τόσο, ώστε ένα δολάριο αντιστοιχούσε σχεδόν σε 5,77 τουρκικές λίρες. Με το επίπεδο των έξι λιρών έναντι ενός δολαρίου να φαίνεται ξανά ορατό μόλις μια εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ήταν αναμενόμενη. Η τράπεζα, πάντως, διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο επίπεδο του 24% στο οποίο το οδήγησε τον Σεπτέμβριο, όταν με μεγάλη καθυστέρηση προχώρησε σε αύξηση κατά 650 μονάδες βάσης.

Η ασυνήθιστη αύξηση ήταν αναπόφευκτο να ωθήσει την τουρκική οικονομία σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πρώτο του τρέχοντος. Ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνον έχει υποσχεθεί μειώσεις των επιτοκίων διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί πως σύντομα τα επιτόκια θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας αποτελούν έμμεση επιβολή περιοριστικής πολιτικής, που στην πράξη αντιστοιχεί σε περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης. Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ανέτρεψαν το κλίμα στην αγορά και περιόρισαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή