Κλίμα αβεβαιότητας στις οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ

Κλίμα αβεβαιότητας στις οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μαζί με την αμερικανική φαίνεται πως βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς ανακόπτουν ταχύτητα και πλήττονται από τη γενικότερη αβεβαιότητα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και του Brexit.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης αυτής στην Ευρώπη είναι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία στις 10,4 μονάδες τον Μάρτιο από τις 10,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK. Πρόκειται για δείκτη που αποτυπώνει την τάση στο καταναλωτικό κλίμα. Ενώπιον των εμποδίων που ανακύπτουν στο παγκόσμιο εμπόριο, η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία καλείται να αντικαταστήσει ως βασικός πυλώνας της οικονομίας τις εξαγωγές. Για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού οι συνθήκες θεωρούνται ιδανικές, δεδομένου ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι πιο μειωμένα από ποτέ, οι μισθοί αυξάνονται, ο πληθωρισμός είναι ήπιος και το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό. «Παρά τις απώλειες, η διάθεση των Γερμανών να καταναλώσουν παραμένει ασφαλώς θετική», διαβεβαίωσε ο Ρολφ Μπιρκλ, ερευνητής στην GfK. «Ωστόσο, αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν το Brexit και η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω», συμπλήρωσε.

Στη Γαλλία η στατιστική εταιρεία INSEE ανακοίνωσε χθες υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης των βιομηχανιών στις 102 μονάδες τον Μάρτιο από τις 103 τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016. Αποτελεί, ωστόσο, το μόνο προβληματικό σημείο στον κατά τα άλλα ανοδικά κινούμενο σύνθετο δείκτη της INSEE του ευρύτερου γαλλικού ιδιωτικό τομέα, που ανήλθε στις 104 μονάδες τον Μάρτιο από τις 103 τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018 – ο σύνθετος δείκτης απαρτίζεται από επιμέρους κλαδικούς δείκτες. Οι έντονες διακυμάνσεις στη γαλλική αγορά οφείλονται κατά κύριο λόγο στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» για το υψηλό κόστος στέγασης στη χώρα, που έπληξαν αισθητά την καταναλωτική ζήτηση την περίοδο προ των Χριστουγέννων. Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών και στις λιανικές πωλήσεις παρέμεινε σταθερή τον Μάρτιο, ενώ αυξήθηκε στο χονδρεμπόριο.

Κλίμα αβεβαιότητας και στις ΗΠΑ δείχνει η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 124,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 131,4 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Conference Board. Η πτώση για τέταρτη φορά σε πέντε μήνες αντανακλά τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης, που αυτό το τρίμηνο είναι οι χαμηλότεροι από το 2016, και τη μικρή απορρόφηση όσων αναζητούν εργασία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση, αφού οι μισθοί αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα 10ετίας, το χρηματιστήριο έχει ανακάμψει και η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή